1.  LOTOS HRAM, Indija

Od svog osnivanja 1986. do kraja 2002.godine, ovaj hram je privukao vise od 50 miliona posetilaca, sto ga čini jednim od najposećenijih gradjevina na svetu, čak je nadmašio i Ajfelovu kulu i Tadž Mahal!

 

 

 

2. CROOCED HOUSE, Poljska

Najveća turistička atrakcija u Poljskoj, unutar nje nalaze se mnogobrojni pabovi, tako da zanimljivost eksterijera se prenosi i na unutrašnjost-enterijer.

 

 

 

3. POTROSAČKA KORPA, SAD

Zgrada od 180.000 kvadratnih metara, jedna je od najatraktivnijih tržnih centara za šoping. Simbolično predstavlja potrošačku korpu, tako da svi kupci i zaposleni unutar nje simbolišu potrošnu robu. Zanimljivo.

 

 

 

4. JAVNA BIBLIOTEKA, SAD

Njenja fasada izgleda kao gigantska polica sa knjigama, idealna da prolaznicima pruži pun doživljaj biblioteke i mozda privuče više čitalaca.

 

 

 

5.LUDA KUĆA, Vijetnam

Ova građevina predstavlja bizarne umrežene pećine koje su povezane tajnim mostovima i prolazima. Većina turista sa ovog mesta pobegne pre mraka.

 

 

 

6.NACIONALNI STADION PEKING, Kina

Zbog svoje konstrukcije podseća na ptičije gnezdo, a ova sportska hala bila je izgrađena za Olimpijadu 2008. godine, ali posle toga nije imala značajnu ulogu pa je"preobražena" u Shopping centar.

 

 

 

7.NAUTILIS KUĆA, Meksiko

Ova kuća je izgrađena samo od žice i betona i njen arhitekta tvrdi da može izdržati svaki mogući zemljotres, takođe joj je i unutrašnjost prilagođena za lako održavanje, sve je od glatkih površina.

 

 

 

8.NLO KUĆA, Tajvan

Ova neobična kuća sada je napušteno odmaralište. Građani tog gradića nazvali su je NLO jer izgleda kao su je dotični spustili na Zemlju.

 

 

 

9.KUĆA KAMEN, Portugal

Ova krajnje neobična građevina ipak uliva sigurnost od zemljotresa, ali da li uliva sigurnost komfora? Neobična građevina na neobičnom mestu, prava atrakcija za turiste.

 

 

 

10. PIANO ZGRADA, Kina

Idealna zgrada za ljubitelje klasične muzike ili ovih instrumenata, upravo to joj je i namena, naime ona predstavlja muzičku školu i san svakog muzičara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[fb_like]

miradminTOP 10 svetskih građevina koje turisti najviše fotografišu!