Najveci živi brazilski modernista Oscar Neimeyer čuven je po svojoj veštini da iz betona izvuče senzualnu liniju. Prava linija, teška , nefleksibilna ne privlači čoveka i on je nije stvorio-smatra Oscar. Njega privlači senzualna i slobodna linija koju pronalazi u brdima svoje zemlje, krivudavim kanalima njenih reka, u talasima okena i u ženskom telu. Iznad njegovog stola, u očaravajucem studiju sa pogledom na Atlantski okean, stoje fotografije nagih zenskih grudi i još jedna na kojoj su dve vagine. Kako tvrdi, one su mu za inspiraciju. Niemeyer voli žene, i kako sam kaže, većina njegovih radova posvećena je ženama i prati njihove obline. Nakon smrti njegove žene 2006.godine oženio je sekretaricu koja je bila 38 godina mlađa od njega. Da bi ironija bila veća, on je imao tada 98 godina, a ona 60. Inace „mladi“ arhitekta ove godine puni 104.godine i oseća se mlađe nego ikada. Smatra da žene čine suštinu njegovog zivota, i zato je u 102.godini počeo da se bavi dizajnom nakita, i sarađuje sa čuvenim Hans Sternom, koji ima 160 radnji nakita u 12 zemalja sveta. Njih dvojica nazvani su Kraljevima brazilskih dragulja.

Godine 1965. Neimeyer je izgradio ceo urbanistički plan za Braziliju. Radovi su trajali četiri godine, ali se 1960. Kada su radovi bili gotovi, cela brazilska vlada iz Rio de Ženeira preselila u Braziliju, modernistički grad, čija je silueta podsećala na gigantski avion, postao je simbol modernističkog iskoraka. Njen tvorac, zažalio je što je isplanirao ceo grad za 600.000 ljudi, jer sada taj grad ima preko 2,6 miliona stanovnika. I što se ovaj, jedan ood najvećih urbanističkih centara u svetu, bori sa globalnim problemima, kao sto su nasilje i siromaštvo.

Pored toga sto je čuven kao tvorac Brazilije, čuven je i po tome što je odbio da učestvuje u osmišljavanju mesta na kojem je pre 11.septembra 2001.u Njujorku stajao World Trade Center- zato što se žestoko protivi američkoj politici i režimu i smatra da su SAD krive za globalizaciju na masovnom nivou.

Kada je 1988.godine zakasnelo nagrađen Pritzkerovom nagradom za arhitekturu Oscar Niemeyer je imao 81. Godinu, i mnogi su smatrali kao nepravdu da se ovom velikani arhitekture nagrada dodeljuje tek na karaju karijere. Malo ko je mogao da predpostavi da će on još preko 20 godina biti intenzivno aktivan i da sada završava dva velika projekta: trg u Kazahstanu i umetnički centar u Austurijasu, Španija, kao i nekoliko objekata u Brazilu.

Arhitektura može da bude i praktična i lepa, može da zadivi. Njegovi objekti teže da zadovolje potrebne standarde, ali ljudi žele i nešto malo inventivnije, nešto što će prevazići njihova očekivanja. Njegov cilj je da se arhitektura pretvori u umetničko delo čija je glavna odlika generisanje emocija i osećja zadivljenosti.

Ovo su neke od fotografija njegovog životnog opusa, inspirisan ženskim oblinama, pa uživajte!

 

 

 

 

 

miradminArkitehtura ženskih oblina