My Blog

Izložbe u Beogradu ove jeseni

Jesen je stigla u Beograd, a sa njom i nova sezona uzbudljivih kulturnih dešavanja koja jedva čekamo da istražimo. Ako ste i vi jedni od onih koji vole da uživaju u umetnosti i kulturi, onda je ovo pravo vreme da se uputite u neku od galerija ili muzeja. Ova jesen je posebno bogata različitim izložbama, a mi smo izabrali nekoliko koje su posebno interesantne. Bez obzira da li ste deo omladine željne novih saznanja ili jednostavno želite da se divite lepoti umetnosti, izložbe u Beogradu ove jeseni su pravo mesto za vas.

Mortui vivos docent – Kad mrtvi uče žive: Milovan Milovanović i njegovo doba (Muzej nauke i tehnike)

Povodom obeležavanja stogodišnjice nastave sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, ova izložba je kao otvorena knjiga koja nas uči o Milovanu Milovanoviću. Kao prvi nastavnik sudske medicine i osnivač Katedre za sudsku medicinu, Milovanović je ostavio dubok trag u oblasti medicine. Eksponati su zaista fascinantni, a priče koje kriju makroskopski i mikroskopski preparati, fotografije i oružje, mogu biti prilično uznemirujuće. Stoga je preporučljivo da su posetioci stariji od 15 godina. Izložba je otvorena do 30. novembra, tako da imate još vremena da je posetite.

Slika lobanje čoveka koju možete videti u jednoj od izložbi u Beogradu ove jeseni

Preporučljivo je da su posetioci ove izložbe stariji od 15 godina

Izložba slika Milovana Destila Markovića (Moderna galerija Beograd)

Jedna od izložbi koja će posebno odjeknuti među ljubiteljima umetnosti 80-ih godina je svakako izložba Milovana Destila Markovića. Ovaj umetnik, pionir nove slike u Srbiji i Jugoslaviji, odlikuje se posebnim stilom koji je uticao na arhitektonski stil Beograda i umetničku scenu u celini. Slike koje će biti izložene su pravi vremeplov koji nas vodi kroz Galeriju SKC-a, Bijenale u Veneciji i mnoge druge značajne trenutke u karijeri ovog umetnika. Izložba je otvorena do 7. novembra, stoga ne propustite priliku da se divite ovom remek-delu.

Izložba „Priroda i jezik“ (Galerija Prirodnjačkog muzeja)

Ova izložba je pravo osveženje koje povezuje prirodne i društvene nauke na jedan edukativan i atraktivan način. Podeljena je u pet tematskih celina i cilj joj je da podigne ekološku svest i spoznaju očuvanja prirode i planete. Izložbe u Beogradu ove jeseni se ne tiču samo umetnosti i istorije, već i urgentnih pitanja kao što su ekologija i očuvanje prirode. Od minerala i fosila, do ptica i riba, ova izložba je pravi raj za ljubitelje prirode. Eksponati su atraktivni i edukativni, a prvi put će biti prikazani neki kao što su ženka lava i arktički vuk.

(SA)VREMENOST KAMENA (Galerija – legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića)

Ako vas zanima jedinstvena simbioza prirode i kulture, izložba „(SA)VREMENOST KAMENA“ u Galeriji – legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića će vam pružiti upravo to. Umesto užurbanog tempa modernog života, ova izložba nas usmerava ka tišini i postojanosti kamena. U vremenu koje je karakterisano brzim tehnološkim promenama, kamen ostaje konstanta koja podseća na trajne vrednosti. Savremeni umetnici koriste kamen kako bi izrazili svoj stav o večnosti i prolaznosti, a svako umetničko delo je pravo malo putovanje kroz vreme. Ova izložba je deo bogate palete izložbi u Beogradu ove jeseni koje možete posetiti.

Ako ste zainteresovani za umetnost, ova izložba može biti i inspirativna ideja za dizajniranje brenda Vaše firme. Način na koji umetnici koriste kamen kao sredstvo izražavanja može vam dati ideje o tome kako da koristite prirodne elemente u dizajnu i brendiranju.

Slika kamena

Kamen nas podseća na tišinu i postojanost

MOZAIK MALOG FORMATA

Međunarodna izložba „MOZAIK MALOG FORMATA“ je još jedna u nizu neobičnih i inovativnih izložbi koje će se ove jeseni održati u Beogradu. Ova izložba je snažan podsticaj za razvoj domaće likovne scene, ali i njenog pozicioniranja na međunarodnom nivou. Osim što pruža uvid u najnovije ideje i kretanja u polju mozaika, izložba je i prilika za upoznavanje sa mladim i talentovanim umetnicima.

Za sve vas koji se bavite umetnošću ili dizajnom, ova izložba može biti odličan izvor saveta za umetnike i kreativce. Način na koji umetnici koriste mozaike u svojim delima može vam pružiti nove perspektive i tehnike koje možete koristiti u vašem radu.

Nadežda Petrović: Bez boje

Narodni muzej u Srbiji pruža jedinstvenu priliku da se publika upozna s neobičnim aspektom umetničkog stvaralaštva Nadežde Petrović, jedne od najvažnijih figura u istoriji srpske moderne umetnosti. Izložba, koja je otvorena kao deo proslave 150. godina od rođenja ove umetnice, fokusira se na njen crtački opus. Muzejska savetnica Evgenija Blanuša, koja stoji iza ovog projekta, predstavila je radove podeljene u tri kategorije. Prvu čine neformalni crteži i skice, dok drugu grupu sačinjavaju akademske studije nastale tokom njenog obrazovanja u Beogradu i Minhenu. Treća kategorija obuhvata crteže koji jasno prikazuju Nadeždine umetničke afinitete prema ekspresionizmu.

Što je najzanimljivije, ova izložba otkriva kontrast između Nadeždinih slika i crteža. Dok su njene slike poznate po dinamičnom koloritu i emocionalnoj snazi, crteži odišu suptilnom delikatnošću. U svakom potezu olovke oseća se duboka introspekcija i nijansirano razumevanje stvarnosti. Evgenija Blanuša u svom tumačenju naglašava ovu dvojnost, ukazujući na to kako crteži predstavljaju prostor gde se „sve i ništa“ susreću i preplavljuju. Izložba će biti otvorena sve do 10. decembra 2023. godine, pružajući priliku posetiocima da sagledaju ovu izuzetnu umetnicu iz jedne sasvim nove perspektive.

Kako učiniti ove događaje još zanimljivijim

  • Poseta izložbama tokom radnih dana: Preporuka je da izbegavate vikende i praznike kada su galerije najposećenije. Tako ćete imati više vremena i prostora da se posvetite umetničkim delima.
  • Angažovanje lokalnog vodiča: Uzimanje stručnog vodiča može vam pružiti dublje razumevanje prikazanih dela i umetničkih tehnika koje su primenjene.
  • Pročitajte prateće materijale: Nemojte zanemariti brošure i kataloge koji su dostupni na izložbama. Često sadrže dodatne informacije koje će obogatiti vaše razumevanje izloženih dela.
  • Učestvovanje u pratećim programima: Ako je moguće, priključite se dodatnim aktivnostima kao što su radionice ili predavanja. Izložbe u Beogradu ove jeseni često nude ovakve programe koji dodatno obogaćuju vašu posetu.
  • Isplanirajte rutu: Jesen u Beogradu može biti prohladna, stoga planirajte unapred kako ćete se kretati između galerija. Iskoristite gradski prevoz da biste smanjili vreme provedeno napolju.
  • Lokalni delikatesi: Nakon posete izložbi, svratite u neku od lokalnih kafića ili restorana. Jesen je idealno vreme za uživanje u toplim srpskim specijalitetima koji će upotpuniti vaš umetnički izlet.
Slika osobe koja šeta trotoarom

Poseta izložbi u Beogradu ove jeseni može biti ugodnija ako dobro isplanirate posetu

Koje od izložbi u Beogradu ove jeseni ćete posetiti?

Posetiti neku od ovih izložbi može biti pravo osveženje i način da se pobegne od svakodnevnog stresa i rutine. Svaka izložba donosi svoju jedinstvenu perspektivu i mogućnost za dublje razumevanje umetnosti, kulture, ali i sebe samih. Ako tražite inspirativne događaje ove sezone, ne propustite ove izložbe u Beogradu ove jeseni!

adminIzložbe u Beogradu ove jeseni

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *