My Blog

Najbolje savremene zgrade u svetu: Otkrijte najnovije arhitektonske trendove

Najbolje savremene zgrade u svetu nastale su početkom 20. veka. Od početka 20. veka do Drugog svetskog rata, moderna arhitektura je bila dominantna škola dizajna. Strašni rat je promenio vrstu modernih struktura potrebnih u periodu nakon sukoba. Primeri moderne arhitekture počeli su da sepojavljuju pošto je ljudima bila potrebna korisnost i efikasnost više nego ikada da bi rekonstruisali čitave gradove koji su tada bili uništeni od nule. Danas ćemo istražiti poznate modernističke građevine nastale nakon rata a sajt omladina ima i još tekstova o dizajnu.

Najbolje savremene zgrade u svetu

Ponekad modernistička arhitektura može ispasti gruba, slabašna i gruba. Međutim, njegove brojne škole mišljenja su stvorile nekoliko umetničkih dela koja se danas smatraju arhitektonskim klasicima. Dominantna neoklasična arhitektura tog vremena morala je da ustupi mesto kako bi napravila prostor za novi stil arhitekture koji bi mogao da odgovara zahtevima ljudi. Ako želite da se naučite kako se baviti digitalnom umetnošću pogledajte primere.

Barselona

Najbolje savremene zgrade u svetu

Paviljon Barselone (Barselona, Španija)

Datum završetka 1929
Arhitekta Ludvig Mis Van der Roe (1886-1969)
Funkcijski paviljon
Lokacija Barselona, Španija
Zvanična inauguracija nemačkog izložbenog dela održana je u ovoj strukturi. To je značajna građevina u istoriji savremene arhitekture, koju odlikuje jednostavan dizajn i dramatična upotreba skupih materijala poput crvenog oniksa, mermera i travertina. Barselona stolica i drugi nameštaj kreiran posebno za strukturu imaju iste karakteristike jednostavnosti i zadivljujućeg dizajna. Brojne značajne modernističke strukture bile su pod njegovim uticajem.Važno je naučiti kako napraviti portfolio za dizajnere i krenuti tim putem.

Simbol oporavka

Nakon što su Rajh i Mis uspešno nadgledali izložbu Verkbund-a 1927. u Štutgartu, 1928. godine dobili su projekat za ovu zgradu. Pored paviljona u Barseloni, Nemačka republika je Miesu poverila estetsko rukovođenje i izgradnju svih objekata nemačkih sekcija za Međunarodnoj izložbi 1929. Mies je, međutim, radio pod velikim pritiskom pošto je morao da dizajnira paviljon u Barseloni za manje od godinu dana i jer je ekonomija bila nestabilna. Nemačka je počela da se menja u godinama posle Prvog svetskog rata. Pametne zgrade daće odgovor na pitanje i šta su ekološki gradovi budućnosti: kako će izgledati. 

Pacifistička građevina

Davesov plan iz 1924. doveo je do početka ekonomskog oporavka. Paviljon za međunarodnu izložbu trebalo je da posluži kao autoportret kroz arhitekturu, demokratska, kulturno napredna, prosperitetna i potpuno pacifistička reprezentacija nove Vajmarske Nemačke. Paviljon je trebalo da bude lišen ikakvih prikaza, osim usamljene skulpture i posebno napravljenog nameštaja. Zbog ograničene površine, Mies je mogao da tretira paviljon kao jedan neprekidan prostor, spajajući unutrašnjost i eksterijer.

Neke građevine su simboli 20. veka

Mnoge građevine nastale nakon rata su i arhitektonski simboli iz 20. veka koji karakterišu postmodernizam. Šta je moderna arhitektura Sidnejska opera koju je dizajnirao Jørn Utzon 1973. godine, u Sidneju, Australija ako ne jedan od primera. Pogledajte i druge simbole ovog doba.

Villa Savoie (Pariz, Francuska)

Datum završetka 1931
Arhitekta Le Korbizje (1887-1965)
Function Residence
Lokacija Pariz, Francuska
Porodica Savoie je prvobitno podigla kuću kao seosko skrovište. Nakon što ga je kupila susedna škola, predata je francuskoj državi 1958. godine. Sertifikovana je kao ovlašćeni francuski istorijski spomenik 1965. godine, nakon što je preživela ponovljene planove da se uništi. Između 1985. i 1997. godine dom je potpuno obnovljen i sada je dostupan turistima tokom cele godine.

Barselona

Ovakvi objekti traju zauvek

Precizna arhitektura

Le Korbizjeove vile iz ranih 1920-ih predstavljale su primer onoga što je nazvao „preciznošću“ u arhitekturi, u kojoj je svaki detalj dizajna morao biti opravdan u smislu dizajna i urbanističkog planiranja. Njegov rad u drugoj polovini decenije, posebno njegove urbane ideje u Alžiru, postale su slobodnije. Za razliku od svojih prethodnih urbanih vila, Le Corbusier je bio u mogućnosti da pažljivo isplanira sve četiri strane Vile Savoie kako bi razmotrio pogled i pravac sunca. Izgradio je glavni hol, rampu i stepenice, garažu i sobe za vozače i spremačice u prizemlju. Glavna spavaća soba, spavaća soba sina, slobodna soba, kuhinja, dnevni boravak i spoljne terase bile su na prvom nivou. Salon je bio okrenut prema jugoistoku, a terasa prema istoku.

Poseban raspored soba

Sinovljeva spavaća soba bila je okrenuta na sjeverozapad, dok su kuhinja i dvorište za poslugu bile okrenute prema jugozapadu. U drugoj priči nalazio se solarijum napravljen od izvajanih površina.

  • Čini se da četiri kolone u predvorju vode posetioce uz rampu u kući koja spada u najbolje savremene zgrade u svetu.
  • Ova rampa, vidljiva iz skoro svake sobe u kući, nastavlja se do stambenog prostora i salona na prvom spratu pre nego što se proteže spolja od krovne terase na prvom spratu do solarijuma na drugom spratu.
  • Tokom svog mandata, Le Korbizje se bavio usađivanjem osećaja svetosti u čin stanovanja, a aktivnostima kao što su čišćenje i jedenje je pridavan značaj njihovim postavljanjem.

Materijali su specifični

Zgrada moderne arhitekture oslanjala se na revolucionarne građevinske procese i materijale kao što su čelik, armirani beton i staklo. Ovaj arhitektonski stil bio je popularan, posebno za vladine objekte i institucije, sve do 1980-ih. Nakon toga, počeo je da se suočava sa oštrom opozicijom drugih novonastalih škola mišljenja, kao što su postmodernizam i neo-modernizam.

Vila Dirikz (Brisel, Belgija)

Datum završetka 1933
Arhitekta Marsel Lebornj (1898-1978)
Function Residence
Lokacija Brisel, Belgija

Vilu Dirickz je dizajnirao Marcel Leborgne, koji je bio pionir modernističke i savremene arhitekture u svojoj naciji, za direktora fabrike čelika i gvožđa Forges de Clabeck, i ljubitelja umetnosti, pozorišta i glamuroznog života. Sagrađena između 1929. i 1933. godine, imanje je propadalo sve do 2007. kada ga je kupio preduzetnik Aleksandar Kambron, koji je godinama obnavljao. Primećujemo kretanje ka industrijalizovanijoj proizvodnji tokom modernizma u arhitekturi i ornamentici.

To je značilo napuštanje vijugavih linija, koje nije mogla da zameni automatizacija, umesto apstraktnih pravih linija. Posebnost ovog ogromnog stila Ville Lecorbusiano, konstruisane za klijenta koji želi da živi na lokaciji sa osećajem palate, je spoljašnje spiralno stepenište od 15 metara visoko od armiranog betona koje povezuje baštu sa terasom za sunčanje na vrhu doma.

Specifičan raspored soba

Ovaj dramatični uređaj se proteže dužinom lifta, izvan sredine zadnjeg dela, od terase na prvom spratu, sa obilaskom slepih zidnih lajsni koja stvara utisak chiaroscuro i podržana je prozorima pune visine sa uspravnim bočnim stranama. Kuća je okružena sa nekoliko terasa sa svih strana, koje se stepenicama povezuju sa baštom.

Fontana

Sve ove zgrade veoma su privlačne

Nakon restauracije

Konverzija i restauracija Vile Dirickz uključivala je oporavak i očuvanje ojačane betonske grede i cele zgrade uopšte, uključujući okvire, rukohvate, podove i prozore Donji nivo, koji je prvobitno bio namenjen vojnom osoblju, potpuno je izmenjen, a na njegovom mestu podignut je otvoreni baštenski bazen. Većina originalnih nosivih zidova morala je biti uništena i zamenjena bez vidljivih čeličnih okvira da bi se prilagodili ovoj fabrici. Kako je na listi na kojoj su najbolje savremene zgrade u svetu ova kuća zaslužuje pažnju.

adminNajbolje savremene zgrade u svetu: Otkrijte najnovije arhitektonske trendove

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *