My Blog

Tehnološki trendovi u dizajnu: Koristite najnovije softvere i tehnologije za unapređenje vašeg dizajna

Skoro da više nikome nije neobično da se koriste tehnološki trendovi u dizajnu. Upotrebnom veštačke inteligencije postaje jasno da ćemo sve više koristiti pomoć u dizajniranju. Ipak, nemojte se bojati ovih novina. Cilj UX dizajna je da učini iskustvo boljim, glatkijim i prijatnijim za sve. Više ne komuniciramo i ne povezujemo se sa ljudima samo preko telefona. Naš svakodnevni život se menja kao rezultat pametnih zvučnika i virtuelnih asistenata koji mogu da nam puštaju muziku ili da nam isključe šporet. Više o dizajnu pogledajte na sajtu omladina.

Tehnološki trendovi u dizajnu

Ako ste naučili kako se baviti digitanom umetnošću, UX dizajn je jedna od najdinamičnijih dizajnerskih disciplina jer sada živimo u potpuno novom svetu interaktivnosti. Sa sve većim brojem korisnika, zahteva, promenljivih potreba i odgovora, UX i UI dizajneri moraju da se suoče sa izazovima i mogućnostima koje ranije nisu postojale — kao što je razvoj novih interakcija i odnosa.

Računar na stolu

Tehnološki trendovi u dizajnu podrazumevaju interesantne novine

Tehnologija detekcije pokreta

Pokret može da vodi korisnika kroz niz koraka koji su neophodni za završetak zadatka. Vizuelne povratne informacije, animacije, pa čak i slike mogu unaprediti korisničko iskustvo i direktno usmeravati interakcije korisnika. Dizajneri su svesni da je pričanje priče u srcu UX dizajna. A kada sve to naučite, pogledajte kako napraviti portfolio za dizajnere.

Nova upotreba detekcije pokreta

Tehnologija detekcije pokreta postala je sve prisutnija u poslednjih nekoliko godina. Da li ste ikada gledali animaciju žabe koja razmišlja dok se vaš ekran učitava? Takve zabavne animacije daju bezbrižnost korisnicima tako što ih uveravaju da je zadatak još uvek aktivan.

  • Pikel 4 ima ugrađenu tehnologiju otkrivanja pokreta, koja omogućava jednostavne interakcije kao što je utišavanje alarma ili brzo premotavanje na sledeću pesmu.
  • Korisnici takođe mogu da komuniciraju podizanjem ili lepršanjem ruku upotrebljavajući ono što tehnološki trendovi u dizajnu donose
    Korišćenje prepoznavanja mrežnjače za otključavanje telefona je jedan primer takve tehnologije koju već koristimo.
  • Ove nove tehnologije podižu standarde za detekciju pokreta. Korisnici bi na kraju mogli da odgovore na pozive trzanjem ili podizanjem obrva sa udaljenosti veće od 50 stopa. To bi moglo izgledati neverovatno, ali ko zna?

Više povezanih uređaja

Povećava se broj fizičkih objekata, ili pametnih objekata, koje korisnik može da uključi i da se često povezuje na Internet i jedni na druge. Popularnost pametnih uređaja raste. Ovi uređaji mogu biti u rasponu od aparata za kafu do automobila koji se samostalno vozi. Korisnici mogu da povežu nekoliko pametnih uređaja zajedno, prikupe svoje podatke i izvršavaju automatizovane zadatke. UKS dizajner može lako da kreira žičane okvire ili prototip, a zatim ih pošalje saigračima na povratne informacije. Povećava se broj fizičkih objekata, ili pametnih objekata, koje korisnik može da uključi i da se često povezuje na Internet i jedni na druge.

Primene proširene stvarnosti

AR tehnologije omogućavaju korisnicima aplikacije da pruže povratne informacije u realnom vremenu. Trenutni tehnološki trendovi uključuju proširenu stvarnost (AR). Dizajneri već neko vreme uključuju AR u dizajn korisničkog interfejsa, a očekuje se da će se ovaj trend nastaviti dugi niz godina. Bolje razumevanje od strane dizajnera funkcija vođenih AR može da učini interakciju korisnika jednostavnijom i preciznijom.

Nova dimenzija posmatranja sveta

AR omogućava gledanje izbliza fenomena iz stvarnog života kao što su okeanski talasi, mačke koje jure lišće ili deca koja igraju košarku dok ih digitalno uvećavaju. Osim toga, AR tehnologije omogućavaju korisnicima aplikacija da pruže povratne informacije u realnom vremenu. Proučavanje ponašanja korisnika kao što je vreme koje troše na određene aktivnosti, očekivanja koja korisnici izražavaju i starosne grupe korisnika je ključna kada se razmišlja o dizajnu korisničkog interfejsa za AR. Na sličan način razmišljaju i tvorci ekoloških gradova budućnosti. Pogledajte šta su ekološki gradovi budućnosti i kako će izgledati.

Osoba za racunarom

Veštačka inteligencija će se sve više koristiti

Podaci i računarstvo u oblaku

Računarstvo bez servera postalo je popularnije kako se razvijalo računarstvo u oblaku. Kada koriste model bez servera, preduzeća mogu da koriste model „pass-as-you-go“. Takve opcije postaju sve prilagodljivije i daju preduzećima veću kontrolu nad njihovim troškovima hostovanja u oblaku. Osim toga, ovaj model može da obezbedi veću stabilnost i bezbednost omogućavajući korisnicima i preduzećima da pokreću softver bez instaliranja. Računarstvo u oblaku eliminiše probleme kupovine i održavanja hardvera. Sa alatkama zasnovanim na oblaku, UKS dizajneri mogu da dele svoj rad na većini platformi. Oblak nam omogućava da izbegnemo granice naših pojedinačnih radnih stanica i podstiče nas na saradnju.

Radite posao od kuće

Sada radnici mogu da rade svoj posao od kuće! Osim toga, proizvodi u oblaku su dostupni za kompanije svih veličina, što može smanjiti njihove operativne troškove i može zahtevati malo tehničkog znanja. Rad u oblaku je povoljan za UX dizajnere koji odluče da sarađuju sa višefunkcionalnim timom programera dok rade od kuće.

Mašinsko učenje i poboljšana veštačka inteligencija

Zahvaljujući mašinskom učenju, računari sada mogu da uče bez našeg izričitog programiranja da rade određene stvari. Iskustva onlajn kupovine su već uključila usluge veštačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja (ML). Šta bi veštačka inteligencija i mašinsko učenje mogli da urade da poboljšaju korisničko iskustvo? Zahvaljujući mašinskom učenju, računari sada mogu da uče bez našeg izričitog programiranja da rade određene stvari. Prikupljanje korisničkih podataka ponekad može biti teška i moralno izazovna vežba za UX dizajnere i druge stručnjake za tehnologiju. Ali sada koristimo ove podatke da bismo prilagodili ili personalizovali softver prema preferencijama ljudi, a da ih ne nateramo da navedu tačno šta žele.

Kako AI i ML utiču na dizajnere UX-a?

Klijenti nam mogu dati dozvolu da koristimo njihove podatke, što jasnije čini etičke i pravne posledice korišćenja njihovih podataka. Korisnicima bi moglo biti teško da daju informacije o svojoj kreditnoj istoriji, istoriji zaposlenja i drugoj relevantnoj dokumentaciji digitalnom agentu za nekretnine ako žele da kupe kuću. Ali integrisani uređaji koji koriste veštačku inteligenciju i skladište podatke u oblaku mogu učiniti takve zadatke lakšim i manje ponavljajućim.

Naučite sve primene ove tehnologije

Pre korišćenja AI i ML usluga, složeni zadaci konfiguracije su bili neophodni da bi se personalizovali ili prilagodili korisničkim željama. Nasuprot tome, ML omogućava našim uređajima da uče iz onoga što korisnici rade. Dizajneri glasovne interakcije mogu da preuzmu veću odgovornost kao rezultat porasta veštačke inteligencije i mašinskog učenja, što može smanjiti potrebu za komunikacijom na ekranu i favorizovati komunikaciju na prvom mestu.

Prigrlite promene koje tehnologija nosi

UX dizajneri će nastaviti da kreiraju proizvode za određenu ciljnu publiku sa ciljem da im pruže najrelevantnije i najkorisnije korisničko iskustvo. Mnogi trendovi UX dizajna postaće preovlađujući u narednih deset do petnaest godina. U našem tehnološkom pejzažu koji se brzo menja, verovatno je da će samo nekoliko aspekata UX dizajna ostati potpuno nepromenjeno. Za druge će biti potrebna određena adaptacija.

Računar i papir

Kako god se dizajn menjao, uvek će biti potrebna i kreativnost

Tehnologiju će morati da prihvate i klijenti

Bez obzira na sve, potrebe korisnika uvek treba da budu na prvom mestu! UX dizajneri će nastaviti da kreiraju proizvode za određenu ciljnu publiku sa ciljem da im pruže najrelevantnije i najkorisnije korisničko iskustvo. Vaš nastavak čitanja i učenja o najnovijim trendovima u UX dizajnu i tehnologiji je dobro mesto za početak. Drugi način da počnete da širite svoje veštine može biti učenje o animaciji i dizajnu pokreta. Tehnološki trendovi u dizajnu pokazuju da UX dizajneri imaju ogroman potencijal.

adminTehnološki trendovi u dizajnu: Koristite najnovije softvere i tehnologije za unapređenje vašeg dizajna

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *