My Blog

Kako napraviti portfolio za dizajnere?

Važno je naučiti kako napraviti portfolio za dizajnere. Sjajan portfolio grafičkog dizajna ne može da napravi čudo, ali može da promeni Vašu karijeru novim poslom ili prilikom. AI i drugi faktori utiču na zapošljavanje grafičkog dizajna, čineći vaš portfolio važnijim nego ikada ranije. Na sajtu omladina možete naučiti i više o dizajnu.

Kako napraviti portfolio za dizajnere?

I dok neki dizajneri još uvek nose fizičku knjigu primera štampanog dizajna, većina portfelja su veb stranice grafičkih dizajnera. Ovi sajtovi mogu da pokažu publici mnogo više od dizajnerskih veština poput tipografije ili dizajna logotipa. Ako pogledate vodič kroz neobične skrivene muzeje videćete da dizajn ima veliku ulogu.

Tastatura

Naučite kako napraviti portfolio za dizajnere

Kreirajte jedinstven portfolio

Bilo da ste grafički dizajner sa punim radnim vremenom ili se bavite dizajnom kao sporednim projektom u svoje slobodno vreme, od ključne je važnosti da kreirate elegantan portfolio grafičkog dizajna kako biste svoj rad predstavili potencijalnim klijentima. U pauzi pogledajte ideje koje će Vam pomoći da uredite balkonski prostor. 

Lična veb lokacija VS platforma za hostovanje

Postoji nekoliko opcija kada je u pitanju izgradnja Vašeg onlajn portfelja. Najprofesionalniji način je da dobijete prilagođeni domen i ugostite svoju ličnu veb lokaciju na platformi za hostovanje. Pravljenje sopstvenog sajta daje vam veliku slobodu u načinu na koji se predstavljate. Mnogi dizajneri će imati veštine da naprave i prilagode veb lokaciju, ali ako to nije vaša stvar, takođe imate mogućnost da ugostite svoj portfolio na jednom ili nekoliko od mnogih kreativnih centara za dizajnere. Ideje možete pogledati ako pogledate koji su najpoznatiji skulptori današnjice. 

Napravite svoj prostor

Lična veb lokacija može zaista pomoći vašoj poslovnoj strategiji. Pruža mogućnost da se proširi na nastavne elemente kao što su onlajn kursevi i marketinške elemente kao što je bilten. Možete uključiti kreiranje ličnog sadržaja u obliku bloga i na svom ličnom veb sajtu. Vaša veb lokacija u suštini postaje onlajn studio koji predstavlja vaše poslovanje. Idealan pristup je da prikažete svoj rad na jednoj ili nekoliko onlajn kreativnih zajednica navedenih gore u kombinaciji sa sopstvenom veb lokacijom kako biste dosegli što više potencijalnih klijenata.

Popunite svoj portfolio

Dizajneri koji tek počinju znaju koliko je teško pokrenuti posao sa dizajnom portfolia. To je situacija kokoška pre jaja: potreban vam je portfolio da biste dobili posao, ali da biste napravili portfolio, potreban vam je posao. Ovo je vreme kada treba da preuzmete inicijativu – doprete do malih preduzeća, prijatelja i članova porodice i vidite da li možete da radite besplatno ili da kreirate sopstvene stvari samo da biste podelili svoje veštine.

Izmislite brend

Možete kreirati potpuno zamišljen brend samo da ga koristite kao primer. U stvari, ovo je fantastična praksa za poboljšanje vašeg zanata i eksperimentisanje. Prostor za eksperimentisanje će vas pripremiti da izvršite svoj najbolji posao kada budete angažovani. Možete čak i rebrendirati ili kreirati lažni projekat za brend koji već postoji. Ako ne želite sami da smišljate ideje, postoji mnogo dizajnerskih izazova koje možete pronaći na mreži da biste pokrenuli sokove.

  • Neki dizajneri se čak odlučuju da imaju dve veb stranice: jednu za ličnu umetnost i jednu za svoj profesionalni rad.
  • I dalje bi trebalo da održavate svoj portfolio ažurnim čak i ako imate nastup sa punim radnim vremenom i ne tražite posao.
  • Deljenje svog rada na mreži će vas uvek podstaći da kreirate najbolje što možete, a takođe ćete raditi i na nekim sporednim stvarima.
Dizajniranje uz kafu

Ako ste kreativni, Vaš porfolio će biti veoma zanimljiv

Praktični i dizajnerski saveti za vaš onlajn portfolio

Za zaista sjajnu, efikasnu veb lokaciju portfolija dizajna, postoji nekoliko osnova koje treba da uključite i osnovne smernice koje možete pratiti da biste bili sigurni da se ističe i da komunicira sve

Neka bude prilagođen korisniku

Počnimo sa osnovama ovde. Ne želite da vaš portfolio bude neka vrsta lavirinta Avante Garde opskurnih umetničkih dela. Za to možete napraviti poseban sajt. Odaberite izgled koji prikazuje vaš rad sa lakoćom i jednostavnošću. Kada ga sastavite, možete koristiti osnovne najbolje prakse za UKS i staviti se u perspektivu potencijalnog klijenta koji posećuje vaš profil.

Izrazite svoj identitet

Ovo je prilika da iskažete svoju originalnost kao dizajnera. Klijenti uvek traže nešto jedinstveno da unesu u svoj brend ili projekat u ovom takmičarskom prostoru, tako da će vam poslužiti ako možete pokazati da imate nešto zaista autentično ili prepoznatljiv stil da doprinesete.

Lako dostupni podaci o kontaktima i društvenim mrežama

Još jedan savet za povratak na osnove, koji može izgledati očigledno – ali uverite se da je vaše kontakt podatke lako pronaći i da uključite veze do Vaših relevantnih platformi društvenih medija. Povezivanje, Instagram i bilo koja druga mesta na kojima biste mogli da podelite svoj rad biće dobra ideja. Uverite se da veze funkcionišu i da pokažete da volite svoje društvene prostore tako što ćete ih ažurirati.

Uključite biografiju

Vaša biografija je dobro mesto da podelite nešto više o tome šta radite i ko ste. Potencijalni klijenti ili poslodavci će vas više privući jer mogu da osete vezu sa onim što jeste. Vaša biografija ili stranica sa informacijama treba da sadrži  malo o Vašem radu i onome što vas motiviše i o tome ko ste vi lično i šta vas inspiriše. Pored toga, dodajte informacije poput – zašto ste jedinstveni i upotpunite svojom slikom. Neka bude kratko i upečatljivo. Ako je potrebno, napravite studije slučaja uključujući studije slučaja koje objašnjavaju vaš rad su važan deo portfelja grafičkih dizajnera. Pokažite projekat koji ste u potpunosti završili, definišite „problem“ brief-a i podelite razmišljanje iza vašeg rešenja. Na kraju, opišite proces projektovanja koji je doveo do krajnjeg rezultata

Razmotrite svog idealnog klijenta ili posao

Biće od velike koristi za putanju vaše karijere da budete jasni u vezi sa vrstom posla koji biste voleli da kreirate, tipovima ljudi i kompanija sa kojima biste želeli da radite i opsegom klijenata koje želite imati. Malo jasnoće oko ovih želja kada kreirate svoj portfolio pomoći će vam da odlučite šta želite da prikažete, tako da možete dobiti više od onoga što idealno želite.

Sveska i olovka

Portfolio je način da pokažete i koliko ste kreativan dizajner

Pokažite svoj najbolji rad

Iako želite da prikažete različite radove, nemojte postavljati projekte na koje niste ponosni samo zbog raznolikosti. Naravno, nećete se osećati kao da je svaki projekat savršen i moraćete da imate neke manje favorite na početku, ali budite sigurni da nastavite da ažurirate svoju veb lokaciju kako biste bili sigurni da je puna samo vaših najboljih radova.

Uzmite raspored ozbiljno

Raspored je skoro sve. Ako imate veštine, možete postati kreativni sa tim, ali želite da svoj rad učinite pravičnim tako što ćete ga predstaviti jednostavno i kohezivno. Raspored sa belom pozadinom ili prigušenim bojama najbolje funkcioniše. Ovo su samo neki od načina kako napraviti portfolio za dizajnere.

adminKako napraviti portfolio za dizajnere?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *