My Blog

Vodič kroz neobične skrivene i male muzeje

Vodič kroz neobične skrivene i male muzeje predstavlja dugačak spisak objekata – od sovjetskog oružja do u nepriznatoj zemlji do jezivog prikaza ljudske anatomije na ograničenom izložbi u zabranjenoj galeriji, ovaj vodič će vas provesti kroz neke od najmanje poznatih muzeja i kolekcija na svetu. Dok bi obilazak Luvra ili Smitsonijana podrazumevao kupovinu karte, čekanje u redu, zatim divljenje poznatim atrakcijama zajedno sa hordama drugih turista koji bljeskaju kamerom, poseta jednom od ovih muzeja će ponuditi mnogo tajnije iskustvo. Više o ovoj temi pogledajte na sajtu omladina.

Vodič kroz neobične skrivene i male muzeje

Ovaj vodič pre svega sadrži zanimljiva mesta za obilazak za ljude koje interesuju neobične priče. Neka od ovih mesta nisu široko popularna ali imaju svoje verne fanove.

Muzej

Vodič kroz neobične skrivene i male muzeje može biti veoma zanimljiv

Crni muzej

Zvanično poznata kao „Muzej zločina Skotland Jarda“, ova obimna zbirka krivičnih i sudskih memorabilija poznatija je kao Crni muzej. Nezvanično osnovan 1874. godine, Crni muzej je počeo kao skladište za imovinu oduzetu od zatvorenika. Koristeći Zakon o imovini zatvorenika iz 1869. godine, inspektor po imenu Neame je nameravao da mala izložba oružja za ubistvo služi u obrazovne svrhe za policajce — dajući praktična uputstva o otkrivanju i sprečavanju zločina. Kolekcija je bila smeštena u Skotland Jardu, pod budnim okom londonske Metropolitan policijske službe. Pogledajte koji su najpoznatiji skulptori današnjice. 

Gabinetto Segreto

Jedan od najozloglašenijih tajnih muzeja u Evropi, Gabinetto Segreto (ili „Tajni kabinet“), predstavlja groznu kolekciju erotike iskopanu iz pepela Pompeja. Mošti su sakupljene krajem 18. veka, pod vođstvom Karla III od Španije. Kada je Napulj promenio vlasnika, drske skulpture i uzbudljive freske prebačene su u Nacionalni arheološki muzej Napulja. A i ovaj muzej ce vam mozda pomoci da naučite kako odabrati paletu boja u dizajnu enterijera.

Pripremite se za provokaciju

Stari Rimljani su bili daleko liberalniji sa svojim seksualnim slikama nego što se to moglo reći za Zapadne Evropljane u 19. veku. Kao rezultat toga, kolekcija iz Pompeja – sa kamenim penisima, erotskim mozaicima, statuetama koje prikazuju aktove bestijalnosti i više aktova nego što biste mogli da protresete falusom – nije naišla na toplu dobrodošlicu u „civilizovanom svetu“.

Uđite u svet teorija zavere

Ljudi vole teorije zavere i sve za šta veruju da je skriveno od njih. Ipak, ovakvi muzeji imaju i dosta zanimljivih priloga za obične ljude, pa ne oklevajte da ih obiđete ako imate prilike. Vodič kroz neobične skrivene i male muzeje obuhvata i ove muzeje.

Muzej CIA

U međuvremenu, na drugoj strani planete nalazimo zatvoreni muzej čiji je kustos najozloglašenija američka vladina organizacija: Muzej CIA u Lengliju, Virdžinija. Prema zvaničnom sajtu, „Muzej CIA podržava operativne misije Agencije, regrutovanje i obuku i pomaže posetiocima da bolje razumeju CIA-u i njen doprinos nacionalnoj bezbednosti“.

Zaronite u svet oružja i tajnih predmeta

Ova impresivna kolekcija artefakata broji preko 3.500 pojedinačnih predmeta, sa nedavnim dodacima, uključujući Priručnik za obuku Al-Kaide preuzet iz Avganistana 2001. godine, kao i sopstveni AK-47 Osame bin Ladena. Predmeti izloženi u Muzeju CIA pokrivaju oružje, uniforme i opremu povezane sa CIA-om i njenim osobljem, kao i slične efekte koji se odnose na druge obaveštajne organizacije širom sveta. Muzej takođe sadrži mnoštvo špijunskih uređaja visoke tehnologije koje su razvile ove organizacije, uključujući špijunske kamere za golubove.

Stepenište muzeja

Muzeji mogu biti veoma zanimljivi

Šangajski muzej propagandnih postera

Šangajski muzej propagandnih postera počeo je kao mala privatna kolekcija pre nego što je prerastao u obiman muzej koji uključuje više od 5.000 pojedinačnih otisaka. Međutim, poznato je da ga je teško pronaći. Smešten u podrumu stambenog bloka u predgrađu Šangaja, nekoliko oskudnih znakova će vas uputiti do muzeja ako znate gde da tražite.

Posteri kriju istoriju cele države

Kolekcija se prvenstveno fokusira na prvih 30 godina Narodne Republike Kine, sa usponom Mao Cedunga na vlast, nakon čega je usledio kineski „Veliki skok napred“. Litografski otisci usklađuju Maovo lice sa onima drugih ključnih komunističkih ličnosti: Marksa i Engelsa, Lenjina i Staljina. Drugi prikazuju scene bitaka — kao što je jedan posebno upečatljiv pop art vizuelni prikaz u kojem kombinovane snage Kine i Severne Koreje — predstavljene snažnim, zgodnim vojnicima — razoružavaju groteskno unakaženog američkog G.I.

Medicinski muzej Siriraj

Naš sledeći muzej vodi nas na Tajland, na grafičko istraživanje unutrašnjeg rada ljudskog tela. Ova posebno groteskna kolekcija smeštena je u bolnici Siriraj u Bangkoku. Kao najstarija i najprestižnija bolnica u zemlji, Siriraj brine o zdravlju tajlandske kraljevske porodice. Kralj Rama IKS proveo je poslednjih nekoliko godina svog života u bolnici do svoje smrti u oktobru 2016.

Odlično mesto za studente

Osnovana 1886. godine, reputacija bolnice Siriraj privlači studente i naučnike iz cele jugoistočne Azije; a na licu mesta su uspostavljene brojne izložbe u muzejskom stilu. Medicinski muzej Siriraj, takođe poznat kao Muzej smrti, podeljen je na odeljke koji pokrivaju praistoriju, anatomiju, parazitologiju, forenziku, patologiju i istoriju tajlandske medicine.

Naučite anatomiju

Ovakvi muzeji mogu biti veoma zanimljivi, čak i ako niste ljubitelj medicine. Neki od njih deluju jezivo, ali mnogo toga Vas mogu naučiti.

Musee D’Anatomie Delmas-Orfila-Rouviere

Naša sledeća lokacija je još jedan muzej anatomije. Međutim, iako su neki od naših avanturističkijih čitalaca možda pronašli put do Medicinskog muzeja u Bangkoku, voljni smo da se kladimo da ovaj niste videli. Musee d’Anatomie Delmas-Orfila-Rouviere se nalazi na osmom spratu Medicinskog fakulteta, na Univerzitetu Rene Descartes.

Pogledajte kako muzej privlači pažnju

Kolekcija je prilično jedinstvena – asortiman od više od 5.800 artikala, koji se čuvaju pod ključem. Unutar sala muzeja nalaze se anatomske figure koje su mukotrpno formirane od voska, životinjskih uzoraka, lobanja, skeleta i velike kolekcije očuvanih uzoraka mozga. Poslednji prikaz uključuje mozak Pola Broke: samog anatoma koji je započeo kolekciju i dao svoje ime regionu kore velikog mozga odgovornom za upravljanje govorom.

Vojni muzej Benderi

Poslednji muzej na našoj listi vodi nas u istočnu Evropu, na jedno od najčudnijih mesta za koje verovatno nikada niste čuli. Vojni muzej Benderi sa svojom obimnom zbirkom militarije smešten je u uzastopnim vagonima starog sovjetskog parnog voza; parkiran pored napuštene stanice, u malom gradu, u zemlji koja, prema mišljenju ostatka sveta, ne postoji.

Čašice i tanjirići

Svaki muzej ima svoje značenje i smisao

Naučite nešto o istoriji SSSR

Dobrodošli u Pridnjestrovlje: otcepljena sovjetska socijalistička republika na granici između Moldavije i Ukrajine, nastala nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Dok se Moldavija pridružila Zapadu, pridnjestrovsko rukovodstvo je oklevalo da prekine veze sa bivšim SSSR-om — i tako je ova mikro-nacija od samo 2,3 miliona stanovnika stavila na kocku svoju nezavisnost. Naš vodič kroz neobične skrivene i male muzeje završava se ovde, ali spisak ovih muzeja nije završen, pa istražujte i sami ono što Vam se čini zanimljivim.

adminVodič kroz neobične skrivene i male muzeje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *