My Blog

Koji su to najpoznatiji skulptori današnjice

Možda vajarstvo nije tako popularno, ali najpoznatiji skulptori današnjice imaju veliki uticaj na javnost i umetnost. Iako manje povoljna od svemoćne slike ili instalacije, skulptura je i dalje široko istražena od strane savremenih umetnika. Donosimo vam 10 savremenih vajara koje treba da poznajete. Ako Vas zanima dizajn i arhitektura, pogledajte više na sajtu omladina.

Najpoznatiji skulptori današnice

Neki od ovih skulptora poznati su po svojim instalacijama koje nisu baš uobičajene u umetnosti. Drugi su napravili neke od napoznatijih skulptura u javnom prostoru. Za sve je zajedničko da su veoma originalni i ponekad i provokativni.

Skulpture

Najpoznatiji skulptori današnjice imaju nove ideje i perspektivu

Jeff Koons

Bivši trgovac na Volstritu, Džef Kuns je jedna od najkontroverznijih ličnosti u savremenoj umetnosti. Ova kontroverza je uglavnom zbog činjenice da on ne stvara svoja dela, već ima tim od preko 100 asistenata koji realizuju ideje „genijalnog tvorca“. Takođe je jedan od najskupljih umetnika svoje generacije. Ovaj američki umetnik čije skulpture prikazuju predmete iz svakodnevnog života izazvao je kontroverzu kada je otkrio da njegov rad nema dublje značenje – oni postoje samo da bi izgledali dobro. Možda ne stvara kuhinjske trendove rezervisane za 2023, ali je dovoljno intrigantan. Bez obzira da li ga volite ili mrzite, ne možete poreći kako vas njegovi komadi primoravaju da razmislite o lepoti stvari sa kojima se susrećete u normalnom životu.

„Umetnost je humanitarni čin. Umetnost treba da bude u stanju da utiče na čovečanstvo, da učini svet boljim mestom.” – Džef Kuns

Robert Gober

Američki umetnik, Robert Gober, igra se konceptom svakodnevnog predmeta. Njegove često uznemirujuće skulpture, iskrivljuju normalne objekte koji nas okružuju, što dovodi do toga da noge izlaze iz zidova ili staje sa grudima. Ljudsko telo je u srcu Goberovog istraživanja i prakse. Možda vi Vam lako pomogao kako odabrati paletu boja u dizajn enterijera. 

Antoni Gormli

Takođe fasciniran telom i odnosom vremena i prostora je britanski vajar Antoni Gormli. Njegova dela nisu kultni komadi nameštaja u starim filmovima, jer su više asimetrična apstrakcija. Gormli čak koristi svoje telo za kreiranje kalupa, koji se zatim sastoje od kocki i geometrijskih oblika. Primeri ovih radova nalaze se u blizini galerije Tadeja Ropca koja ga predstavlja. Ovaj britanski vajar koji je najpoznatiji po korišćenju ljudskih oblika u svom radu oblike ostvaruje najčešće koristeći otiske sopstvenog tela. Za njegove komade se kaže da su o svemiru i svaki od njih na neki način stupa u interakciju sa svojim okruženjem.

„Umetnost je sredstvo kojim prenosimo kakav je osećaj biti živ… Praviti lepe stvari za svakodnevnu upotrebu je divna stvar – učiniti da život lakše teče – ali umetnost se suočava sa životom, dozvoljavajući mu da se zaustavi i možda promeni pravac – oni su potpuno drugačiji. – Antoni Gormli

Pejdž Bredli

Specijalista za bronzu, Pejdž Bredli, opisuje ljudski oblik na fascinantan način. Njeno najpoznatije delo, Ekspanzija, prikazuje ženu prekrštenih nogu sa svetlošću koja viri iz njenog napuklog tela.

Damien Hirst

Britanski enfant terrible iz 1990-ih, Damien Hirst poznat je po svojim ogromnim i fascinantnim radovima. Fizička nemogućnost smrti u umu nekog živog, prikazuje ajkulu konzerviranu u vitrini sa formaldehidom. Njegova umetnost je usredsređena na instalaciju i monumentalnu skulpturu, koji su često čudni, a ponekad i kontroverzni. Izuzetno popularan engleski umetnik obično se bavi temama života i smrti. Nije bez kontroverzi, jer je poznat i po tome što nije stvarao svoje delo. Umesto toga, on zapošljava veliku grupu asistenata koji će mu pomoći da oživi svoje vizije.

„Uvek sam bio svestan da morate da naterate ljude da slušaju pre nego što promenite njihovo mišljenje. Veliki strah svakog umetnika se ignoriše, pa ako dobijete debatu, to je sjajno.“ – Damien Hirst

Skulptura je postala drugačija

Dok je nekada skulptura bila rezervisana za biste vladara i tela nagih ljudi, danas je ipak postala daleko kreativnija. Neki od ovih skulptora prave prava remek dela, izazivajući pažnju javnost i kritičara.

Thomas Schutte

Nemački umetnik i vajar, Thomas Schutte, bio je učenik poznatog slikara Gerharda Rihtera. Pod jakim uticajem Rihtera, Schutte je nastavio da predvodi savremenu nemačku skulpturu.

Louise Bourgeois

Francusko-američka vajarka, Luiz Buržoa, poznata je širom sveta po svojim čuvenim džinovskim paucima. Čak i nakon njene smrti 2010. godine, njeni pauci se i dalje mogu videti na nekoliko lokacija, gde veliki crni pauci simbolizuju njenu majku. Teme porodice, sećanja i detinjstva su istaknute u njenim delima. Ova francusko-američka umetnica kreirala je skulpture veće od života, obično inspirisane uspomenama koje je imala na svoje burno detinjstvo. Iako je preminula 2010. godine, njen rad i njen pečat u svetu savremene umetnosti ostaju. Takođe je bila slikar i grafik, praveći mnoga dela tokom svog života.

„Svakog dana morate napustiti svoju prošlost ili je prihvatiti, a onda, ako ne možete da je prihvatite, postajete vajar. – Luiz Buržoa

Skulptura

Neki od autora su posebno intrigantni

Paul McCarthi

Američki umetnik i vajar, Pol Makarti najpoznatiji je po svojim veoma kontroverznim delima. Posebno je ljutio stanovnike kada je podigao svoju provokativnu statuu, Drvo, na mestu Vandom u Parizu.

Može li skulptura biti provokativna?

Za mnoge je ova umetnost postala šira i veća od obične skulpture. Dela ove umetnosti izazivaju pažnju i svakako privlače poglede. A njihovi autori postali su prave zvezde u svom svetu.

Jaume Plensa

Španski vajar, Jaume Plensa, izložen je u mnogim međunarodnim muzejima. Ne samo da je osvojio prestižnu Velaskezovu nagradu, on takođe predaje u školi lepih umetnosti u Parizu i u Čikaškoj školi umetnosti. Njegov rad se uglavnom sastoji od velikih lica i ljudskih oblika u javnim prostorima. Iako je uglavnom poznat po svojim eteričnim skulpturama velikih razmera, Plensa je radio sa veoma raznolikom lepezom medija, u rasponu od video projekcija do akustičnih instalacija.

  • Većina njegovih bista ima zatvorene oči, nagoveštavajući kako umetnik uspeva da poveže svoje unutrašnje ja sa spoljašnjim svetom.
  • Kao strastveni čitalac, Plensa je takođe u velikoj meri inspirisan književnošću i poezijom.
  • Svojoj ljubavi prema književnosti odaje priznanje uvođenjem jezika i reči u svoje delo, što i inače rade najpoznatiji skulptori današnjice.

„Fontana je sećanje na prirodu, ovaj čudesni zvuk rečice u planinama preveden u grad. Za mene fontana ne znači veliki mlaz vode. To znači vlažnost, poreklo života.” – Jaume Plensa

Vajarsko delo

Neki autorai otvaraju nove teme i vidike

Joana Vasconcelos

Portugalska umetnica i vajarka, Joana Vasconcelos, stvara monumentalna dela napravljena od svakodnevnih predmeta. Njeni izvori se kreću od lonaca i maramica, do ogledala i tampona. Njeni naročito domaći predmeti dovode u pitanje ulogu žene u patrijarhalnom društvu, omogućavajući joj da stvara angažovana i feministička dela. Ovo su samo neki najpoznatiji skulptori današnjice.

adminKoji su to najpoznatiji skulptori današnjice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *