My Blog

Kako odabrati paletu boja u dizajnu enterijera?

Teško je odabrati paletu boja u dizajnu. Ništa nije tako lično kao boja. Izbor palete boja je i najvažniji deo, ali i najzastrašujući deo za mnoge kada je u pitanju uređenje njihovih domova. Čitajte dalje i dobijte sjajne savete na sajtu omladina dok vam pomažemo da kreirate paletu boja koja najbolje odgovara vašem stilu, ličnosti i životnom stilu.

Kako odabrati paletu boja u dizajnu

Iako je sve moda, i modni blog je postao umetnost, tako je i boja zidova umetnost. Mi ćemo vas upozoriti da prvo ne izaberete boju vašeg zida. Boje za zidove su jeftine i mogu se napraviti u bilo kojoj boji i nijansi koju želite. Najbolje je početi sa težim pronalaženjem predmeta kao što su nameštaj i tepisi ili tepisi. Kada odaberete svoj nameštaj, možete preći na boju zidova. Možda ćete odlučiti da više volite da vaša boja ne bude na zidovima, već u vašim dodacima ili nameštaju. Mnogi ljudi više vole ovo. Drugi, naprotiv, više vole neutralniji nameštaj u kontrastu sa smelim i moćnim zidovima.

Jarke boje zidova

Naučite kako je najbolje odabrati paletu boja u dizajnu

Kako početi sa izborom boja?

Počnite tako što ćete raditi sa kruga boja. Postoje primarne, sekundarne i tercijarne boje.

  • Primarne boje su crvena, plava i žuta. One su čiste boje i ne mogu se stvoriti i njih možete samo odabrati paletu boja u dizajnu – za razliku od promena koje donose neuronske mreže, ove boje su jednostavnije.
  • Sekundarne boje su narandžasta, zelena i ljubičasta. Ove boje nastaju kada se kombinuju jednaki delovi 2 osnovne boje. Na primer, jednaki delovi žute i plave čine zelenu. Koliko god da je ovo osnovno, ovde počinjemo izbor boja.
  • Tercijarne boje su mešavina, u različitim delovima sekundarnih i primarnih boja za stvaranje različitih nijansi, kao rezultat toga primarne i sekundarne boje postaju manje žive. Bela i crna se često dodaju da potamne i omekšaju ove nijanse.

Stvari koje treba razmotriti

Kada birate svoju paletu boja, možda ćete želeti da počnete sa kontrastima, nečim tamnim upareno sa nečim svetlim. Ako želite da unesete malo više boje i energije u svoju sobu, razmislite o tome da dodate nešto svetlo. Gde želite ove boje? Ako vam je prijatnije sa bledim zidovima, potražite dodatnu boju u svom nameštaju, dodacima i prostirkama. Kada birate svoje boje, posebno one smelije, vodite računa da budu oštre i da su linije čiste. Ako je vaš stil suptilniji, treba uzeti u obzir mekše, neutralne nijanse. A kao opuštanje i odmor posetite neke od predstava koje će obeležiti pozorišnu jesen. 

Tonovi boja

Testirajte svoje boje pomoću uzoraka boja i tkanina. Nacrtajte planove za svoje sobe i skicirajte u bojama. Ako rade na papiru, pokušajte da slikate male delove zidova. Iz tog razloga možete kupiti bilo koju boju u veličini uzorka. Kada farbate uzorke, pogledajte druge prostorije i kako se povezuju tako da možete stvoriti protok od sobe do sobe tako da se boje međusobno dopunjuju. Susedna soba može želeti nenaglašenu ili neutralnu boju, ili obrnuto, možete raditi sa kontrastnim tonovima sve dok uvek postoji privid protoka.

Osvetljenje

Osvetljenje je važan aspekt svakog dekora i funkcije u domu i nikada ga ne treba zanemariti. Svetlost reflektuje i odbija boju, menjajući je stalno, tokom dana. Najistinitije boje sobe su one koje se nalaze u toku dana, a nijanse će se menjati tokom dana i godišnjih doba kako se osvetljenje menja. Različita osvetljenja mogu promeniti i izgled boje. Indigo, na primer, može izgledati plavije u jednoj prostoriji i imati mnogo više crvene u drugoj. Tako i sami možete odabrati paletu boja u dizajnu.

Spektar boja

Boje zidova bi trebalo da budu jarke, ali ne previše

Privrženost

Volite ideju da svoj prostor unesete bojom, ali niste baš spremni da je dodate svojim zidovima. Postoji mnogo načina da svom domu dodate mrlje boje. Ako držite svoje zidove neutralnim – bledo bež, peščane, boje slonovače, sive i bele – možete da unesete boju tepihom, nameštajem, lampama, jastucima, pokrivačima i umetničkim delima, cvećem i svežim voćem. Takođe možete razmisliti o farbanju plafona ili akcentnog zida. Na ovaj način možete odabrati paletu boja u dizajnu.

adminKako odabrati paletu boja u dizajnu enterijera?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *