My Blog

Kultni komadi nameštaja u čuvenim filmovima

Svi volimo dobar film ali kultni komadi nameštaja u čuvenim filmovima još više privlače pažnju. Dok holivudski glumci i režiseri dobijaju lavovski deo slave, mi često zaboravljamo suptilne elemente scenografije koji oblikuju atmosferu naših omiljenih fikcija. Da bismo proslavili vrednost dobrog scenografskog dizajna, napravili smo listu dizajnerskog nameštaja koji sadrži predmete koji igraju centralne delove u narativu i atmosferi priča koje pomažu da ispričaju. Više o dizajnu možete saznati na sajtu omladina.

Jacobsen’s Egg Chair iz Muškarci u crnom

Sigurno je da je modni blog postao umetnost, pogotovo kada govori o popularnim predmetima kao što je garderoba i nameštaj. Popularizovana naučnim fantastikom Vila Smita, MIB franšiza sadrži niz jedinstvenih i ikoničnih elemenata dizajna, pre svega agentske stolice u obliku jaja. U stvarnom životu dizajniran je od strane Arnea Jacobsena, Egg Chair je možda jedina najikoničnija stolica svih vremena i elegantno predstavlja primer zaobljene živahnosti dizajna iz 60-ih.

Fotelja jaje

Kultni komadi nameštaja u čuvenim filmovima i danas su popularni

Klasična rubinska fotelja iz Matriksa

Da li uzimate crvenu pilulu ili plavu pilulu? U svakom slučaju, ne možete poreći lakonsku sofisticiranost koju Lorens Fišburn donosi u Matriks kao Morfeus. U ovoj suštinskoj sceni, on daje Neu izbor između mračne realnosti života izvan Matriksa i nastavka egzistencijalne obmane. Da bi suprotstavili grubost stvarnog sveta koji će na kraju posetiti, oni sede u luksuznim kožnim foteljama dok on nervozno odlučuje. U stvarnom životu postoji mnogo verzija ovog klasičnog dizajna širom sveta nameštaja, ali, zahvaljujući Morpheusu, oni sada imaju kultni status i često se nalaze u veoma modernim stanovima; nudeći sličnu jukstapoziciju. Kao što su neuronske mreže – trend u arhitekturi, tako su i fotelje iz filmova popularne.

Stolica sa lalama Eera Saarinena iz Zvezdane staze: Film

Da smelo sede tamo gde niko do sada nije sedeo! Originalna serija Zvezdanih staza predstavljala je bogatu lepezu futurističkog dizajna iz 60-ih, uključujući stolove ovalnog oblika, svetleće displeje i čuvenu okretnu stolicu od tulipana koja predstavlja eru. Dizajniran od strane Eero Saarinena, stolica Tulip je bila eksperimentalna upotreba materijala za svoje vreme; manipulisanje plastikom kao nikada ranije i stvaranje glatkih i jedinstvenih linija modernizma koje tako snažno povezujemo sa dizajnerskim nameštajem iz 60-ih. Dok čekamo nove filmove, pogledajte predstave koje će obeležiti pozorišnu jesen. 

Stolica za matericu od dole sa ljubavlju

Šik stil 50-ih tako je evokativno uslikao dekorater seta Don Diers u filmu Dole sa ljubavlju sa zadivljujućom Rene Zelveger i šarmantnim Juanom Mekgregorom među mnoštvom ružičastih i bebi bluza. Stolicu za matericu je prvobitno dizajnirao Eero Saarinen da obezbedi Florens Knol mesto da se „sklupča“, ako ste ikada sedeli u jednom od ovih, mislim da ćete se složiti; je uspeo.

Stolica američke mornarice iz The Vov

Rejčel Mekadams i Čening Tejtum glume u ovom ljupkom rom-komu u kojem se ljubavnici ponovo ujedinjuju uprkos ozbiljnoj saobraćajnoj nesreći i posledičnom gubitku pamćenja.

U McAdamsovom retro-šik stanu možete videti stilske detalje kao što je čuvena mornarička stolica Vitona Dingesa

Kultni komadi nameštaja u čuvenim filmovima među kojima i ovaj prvobitno su dizajnirani za američku mornaricu i sada zauzimaju svoje mesto u mnogim filmskim setovima i stanovima.

Nameštaj u sobi

Uz pravi nameštaj imaćete mnogo lepih trenutaka

Klupa Barselone iz Sumraka

Kada nije zauzet da tupo bulji u Rose Svan, Edvard Kalen iz Tvilight-a može se videti kako se opušta u svom luksuznom šumskom penthausu ukrašenom modernim modernim stvarima poput klupe u Barseloni Miesa Van Der Rohea. Van Der Rohe je dizajnirao ovaj poseban komad za Svetsku izložbu 1929. u Barseloni (otuda i ime) koristi kožne kaiševe za vešanje luksuzno udobnog podstavljenog jastuka i naslona za glavu. Imajte na umu da ako ga kupite, možda ćete se ponašati kao raspoloženi vampir.

Vegnerova stolica za vola iz Austina Pauersa

Dizajniran kao posveta filmovima o Bondu i drugim špijunskim filmovima iz 60-ih, set Austina Pauersa je prikazao neverovatan niz nečuvenih izjava, ali ironično je možda najukusniji primer bio Dr Evil’s Ok Chair. Nameštaj Hansa Vegnera je tipično mačo i dominantan, a kultni komadi nameštaja u čuvenim filmovima ne bi izgledali neprikladno u većini momačkih blokova.

Eames Lounge Chair iz Closer

Možda jedna od najboljih filmskih drama u poslednjih nekoliko decenija. Closer prikazuje najbolje i najgore međuljudske odnose zajedno sa nekim zadivljujućim modernim studijskim stanovima. Tu možete pronaći i koji su kultni komadi nameštaja u čuvenim filmovima. U ovoj sceni Džulija Roberts se suočava sa Klajvom Ovenom nakon što je nervozno čekao u arhetipskoj Eames Lounge fotelji. Ovaj moderni klasik ima presvlake u kožnom povezu i oblikovanu šperploču u pionirskom dizajnu legendarnog Čarlsa Ejmsa.

Aarino Ball Chair iz Mars Attacks!

Ovo je možda jedno od najboljih dostignuća Tima Bartona. Naučno-fantastična komedija sa zvezdama sadrži niz stilizovanih retro setova i posvete B-filmu iz 60-ih. Eero Aarnio je dizajnirao ovo remek-delo 1966. koristeći revolucionarne tehnike u plastici i fiberglasu. Tako bi postigao tu zapanjujuću sfernu završnu obradu.

Sofa Bocca Lips iz Austina Pauersa

Kao što je gore navedeno, set je bio toliko nečuven da smo morali da uključimo i drugu referencuo. I to posebno senzualnu kao što je ova! Za odvažne stanove nema mnogo delova koji bi privlačniji od Lips sofe. To su samo neki kultni komadi nameštaja u čuvenim filmovima.

adminKultni komadi nameštaja u čuvenim filmovima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *