My Blog

Neuronske mreže – trend u arhitekturi

Neuronske mreže su se pokazale kao veoma konkurentan materijal za građevinske i umetničke projekte. Prethodno formirana, lagana struktura Jakobove mreže Vebnet, na primer, daje joj širok spektar rešenja – od fasada i balustrada do sigurnosnih mreža i barijera. Pogledajmo zašto je vredno razmisliti o arhitektonskoj mreži u odnosu na druge građevinske materijale. Na sajtu omladina pogledajte i druga arhitektonska rešenja.

Zašto koristiti neuronske mreže?

Ima nekoliko ključnih prednosti u odnosu na druge građevinske materijale kao što su staklo, plastika ili perforirani metal. U nekim slučajevima se upotreba isplati iako je na prvi pogled skuplja.

Zgrada sa staklima

Neuronske mreže štede struju i sunčevu svetlost

Brža instalacija

Budući da je prethodno formiran i lagan materijal (oko 300 g po kvadratnom metru), neuronske mreže se vrlo brzo instalira na licu mesta. Instalacija može potrajati nekoliko dana, čak i na velikim projektima, pošto podokvir potreban za druge materijale (kao što su perforirane ili obložene fasade) nije potreban. Neki se nalaze na pozorištima, a pogledajte predstave koje će obeležiti pozorišnu jesen 2022. 

Isplativo

Mreža može biti veoma isplativa na nekoliko načina. Ne zahteva tradicionalne podokvire, smanjujući ukupan nivo potrebnih materijala. Brža instalacija znači da se troškovi rada mogu smanjiti. Troškovi tekućeg održavanja i čišćenja su niski zbog vrhunske otpornosti na vremenske uslove. A ako ste planirali da se tetovirate, dobro je da pogledate koji su najpoznatiji tatoo umetnici u Srbiji. 

Lagana po izgledu

Veoma je lagan po izgledu. Ima tanak profil koji mu omogućava da skoro nestane iz vidokruga, a pričvršćivači koji se koriste su takođe mali i neupadljivi. Pored toga, njegova formacija otvorenog tkanja omogućava prirodnom svetlu i vazduhu da uđu u strukturu. Možda i neka nova imena srpske savremene umetnosti budu izlagala u građevinama ovog tipa.

Dugotrajno i nisko održavanje

Arhitektonske mreže zahtevaju vrlo malo održavanja jer su robusne i otporne na vremenske uslove, za razliku od nekih drugih materijala kao što su drvo ili plastika.

Fleksibilan i prilagodljiv

Može se napraviti po narudžbi prema specifikacijama klijenta u smislu otvora za otvore, veličine žice i opterećenja, što ga čini veoma prilagodljivim za širok spektar projekata.

  • Sam materijal je takođe veoma savitljiv što znači da može da se omota oko struktura,
  • da se formira u krivine ili da se rastegne u oblastima gde je to potrebno, na način na koji čvršći materijali možda neće moći.
  • Neuronske mreže imaju sposobnost i savijanja do velikih granica savitljivosti.

Neuronske mreže koriste se na pet mesta

Ako želite da vidite primenu neuronske mreže morali biste da odete u inostranstvo, jer u Srbiji ih još nema. Ali primena u nekim državama veoma je velika i korisna.

Zelene fasade

Arhitektonske mreže predstavljaju odličnu podlogu za zelene fasade, samostalno ili u kombinaciji sa žičanim kablovima. Takođe se može koristiti za osiguranje kutija za sadnju. Anderson Road Apartments, Melburn – u ovom projektu 1,5 mm žičana mreža deluje kao sistem podrške rešetkama za biljke jasmina na fasadi. Parking Sidnei Super Iacht Center – mrežasti ekran sa otvorom od 100 mm pruža zaštitu od pada na parkingu, istovremeno podržavajući preko 90 kutija za sadnju, stvarajući efekat bujnog zelenog zida.

Zgrada sa takvom arhitekturom

Obično su ovakve zgrade ekološki podržane

Pešački mostovi

Može da stvori barijere i balustrade za pešačke mostove koje ne samo da pružaju sigurnost već doprinose dizajnu konstrukcije. Primer je pešački most Elizabeth Kej u Pertu. Za ovaj projekat, Tensile je kreirao prilagođenu žičanu mrežu za balustradu koja ispunjava zahteve vetra, opterećenja i bezbednosti dok prati zavoje i krivine dužine mosta.

Kućne balustrade

Neuronske mreže može kreirati ograde stepeništa koje su prilično izvanrednog izgleda, a istovremeno se uklapaju u njihovu okolinu. Carlton House u Melburnu nudi tipičan primer. Mrežasta ograda je ofarbana u belo kako bi se uklopila sa dekorom, istovremeno omogućavajući prirodno svetlo u skladu sa željama klijenta.

Igrališta

Može biti idealan za igrališta. Njegova savitljivost daje mu često neobične oblike opreme za igrališta. Na igralištu Vulaba u Sidneju, na primer, svetlo obojena mreža se koristi za omotavanje oko tornja za penjanje na način koji je skoro sličan tkanini.

Sportski ograđeni prostori

Arhitektonska mreža je odlična za kućišta za igre i hvatače lopti jer apsorbuje udarce loptica i buku. Mreža se takođe može rastegnuti u različitim pravcima da bi se postigla veća fleksibilnost ili krutost tamo gde je to potrebno. Neuronske mreže imaće sve veću primenu u budućnosti.

adminNeuronske mreže – trend u arhitekturi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *