My Blog

Umetnički događaji koje ne smete propustiti ove jeseni

Dok žalimo za krajem leta, umetničko tržište spremaju se brojni umetnički događaji koje ne smete propustiti ove jeseni. Otvaranja galerija obiluju, a umetnički sajmovi se pojavljuju širom sveta. Pitate se odakle da počnete? Bez obzira da li ste iskusan kolekcionar ili tek počinjete, insajder u industriji ili jednostavno tražite umetničko popodne, zaokružili smo najbolje sajmove koje možete da istražite ove sezone. Ovo je nešto što omladina koja voli da putuje treba da pogleda.

Umetnički događaji koje ne smete propustiti ove jeseni

Većina umetničkih događaja zanimljivi su zbog toga što privlače pažnju široke publike, pa morate dobro proučavati događaje ove jeseni. Neki od njih su privlačni zbog svoje raznovrsnosti.

umetnička instalacija

Umetnički događaji koje ne smete propustiti ove jeseni

Frieze Masters i Frieze London

Navikli smo na novine u umetnosti, kao što je 3D print u arhitekturi tako da očekujte neobične stvari i ovde. Smešteni u srcu grada i privlače preko 60.000 posetilaca, Frieze Masters i Frieze London su verovatno umetnički događaji u Londonu koji se ne smeju propustiti. Ima ponešto za svakoga.

  • Istorijska umetnost starih majstora, savremeni radovi živih umetnika, preko 170 pažljivo odabranih međunarodnih galerija jedan su deo izložbe;
  • Inovativni rad na lokaciji Frieze Projects i dnevna doza vodećih glasova iz sveta umetnosti u programu Talks zbog čega su ovo umetnički događaji koje ne smete propustiti ove jeseni.
  • Poseban odeljak ove godine je „Seks rad: feministička umetnost i radikalna politika“ koji je predstavila naučnica i kustos Alison Gingeras i posvećen umetnicama.

Foire Internationale d’Art Contemporain (FIAC)

Svakog oktobra, francuski i međunarodni kolekcionari hrle u Pariz da bi dobili priliku da nabave radove iz blue chip galerija kao što su Gagosian i Paula Cooper, međunarodnih mladih galerija i umetnika u nastajanju. Ali ako sakupljanje umetničkih dela nije na vašem dnevnom redu, FIAC je i dalje vredan vašeg vremena. Obimni program sajma uključuje izuzetan sektor javne umetnosti instaliran ui oko Petit Palais, Jardin des Tuileries, Nacionalni muzej Eugene Delacroik i Place Vandome, trodnevnu konferenciju koja se fokusira na odnos između umetnosti i arhitekture, nauke, i diplomatije i „Parade za FIAC” – festival performansa. Pogledajte kako da maksimalno iskoristite prostor u malom stanu prema savetima umetnika.

IFPDA sajam štampe

Pogledajte najbolje moderne primene jedne od najstarijih umetničkih formi na svetu tokom Nedelje štampe u Njujorku ovog oktobra. Započnite posetom sedmičnom sajmu kamena temeljca koji predstavlja Međunarodna asocijacija trgovaca finom grafikom (IFPDA). Sajam će okupiti galerije koje izlažu grafike i izdanja od tradicionalnih majstora kao što je Albreht Direr do savremenih velikana kao što je Anish Kapoor. Održava se ove godine na novoj, većoj lokaciji u Centru Jacob Javits. Ako želite da steknete neki novi značajan rad, ovo bi moglo biti jedno od retkih mesta za to po (relativno) pristupačnim cenama. Umetnici savetuju da se poigrate i sa rasvetom u enterijeru – saveti i uputstva.

ARTBO

Latinoamerička umetnost dobija sve veću pažnju. Uključuje imena kao što su Brazilac Vik Muniz i Kolumbijac Oscar Murillo koji su na vrhu liste velikih muzeja i aukcijskih kuća. Ove jeseni, reflektori sijaju još jače sa inicijativom koju sponzoriše Getti. Ona prikazuje vezu između latinoameričke umetnosti i LA-a, i Sothebi’s koji uključuje latinoameričku umetnost u svoju osnovnu prodaju savremene umetnosti u Njujorku. Da biste iskusili više sa ove strane sveta umetnosti, posetite kolumbijski ARTBO ovog oktobra. Ovo je izlog etabliranih i vrhunskih latinoameričkih umetnika i galerija. Uz glavni deo, 13. deo sajma će uključivati posebno kuriranu izložbu novih, eksperimentalnih umetnika pod nazivom „Uradi to dok si mlad“.

Spremite se za obilaske novih galerija

Izložbe će biti veoma zanimljive, ali je još zanimljivije kako će galerije izgledati. Takođe, neke od njih će biti veoma korisne i zanimljive novim posetiocima.

Artissima

Prostor koji je nekada bio namenjen sportistima sada je ispunjen međunarodnim posetiocima umetnosti. Preko 206 galerija iz 31 zemlje biće prisutno ove godine na Artissima sajmu umetnosti u Ovalu, staklenoj strukturi prvobitno izgrađenoj za smeštaj Zimskih olimpijskih igara u Torinu. Zajedno sa poznatim galerijama i umetnicima, sajam prikazuje nove umetnike i nove galerije sa posebno kuriranim odeljcima „Sadašnja budućnost“ i „Novi unosi“. Sajamsko izdanje 2017. takođe će istaći umetnost 1980 – 1989. U „Povratku u budućnost” – delu samostalnih izložbi vrhunskih umetnika iz ovog perioda.

ART021 Sajam savremene umetnosti u Šangaju

Da biste probali azijsko umetničko tržište, posetite Šangaj ovog novembra na 5. deo ART021, jednog od vodećih kineskih sajmova savremene umetnosti. Pod rukovodstvom Tomasa Vuestenhagena, nekadašnjeg Art Bazela, sajam će ponovo okupiti istaknuta svetska imena Istoka i Zapada u izložbenom centru u Šangaju. Impresivna lista izlagača uključuje njujorške i evropske teškaše kao što su David Zvirner i Hauser & Virth, te pekinške Chambers Fine Art i Tang Contemporari Art čiji spisak ima poput Liu Ksiadonga i Vang Iupinga.

Abu Dabi Art

Ove godine obeležava se 9. izdanje Abu Dabi umetnosti, jednog od najvećih umetničkih događaja u UAE. On uključuje ekspanzivni program koji je po svom duhu više umetnički festival nego sajam umetnosti. Sedam kustosa, uključujući kustosku Gugenhajma Abu Dabija, Murinu Al Sajeg, predstaviće raznovrstan program instalacija i performansa specifičnih za lokaciju. Predstaviće i razgovore o stanju umetnosti u UAE i na Bliskom istoku, kao i izložbu etabliranih savremenih umetnika, Manal Al Dovaian , Magdi Mostafa i Nasser Al Salem. Među izlagačima će biti galerije sa celog Bliskog istoka, kao i poznate ličnosti zapadnog sveta kao što su Marian Goodman i Spruth Magers.

Izložba fotografija

Fotografija je ove sezone veoma popularna

Spremite se za putovanja

Ako volite putovanja ovo će biti veoma uzbudljiva jesen za Vas. Izložbe će biti zanimljive kada obiđete ova mesta i u predahu od turističkih poseta.

Paris Photo

Treba vam razlog da posetite prelepi grad svetla dva puta ove jeseni? Označite svoj kalendar za Paris Photo – najveći umetnički sajam najbolje svetske fotografije, prošlosti i sadašnjosti. Sa lokacijom kao što je Grand Palais, nema boljeg načina da povećate svoje znanje o fotografskom mediju i povećate svoju kolekciju. A ako to nije bio dovoljan razlog, vodeći muzeji i umetničke institucije udružili su se sa sajmom za program „U Parizu tokom Paris Photo“. Na ovaj način su obogatili iskustvo posetilaca komplementarnim izložbama fotografija koje se istovremeno održavaju širom grada.

tamna skulptura

Ima mnogo razloga da krenete u putovanja ove jeseni

Art Basel | Majami plaža

Američka izložba Art Basel – vodeći brend međunarodnog sajma umetnosti, preuzima Majami Bič svakog decembra od 2002. godine. Ovo je postalo možda najluđa nedelja umetnosti u godini. Ovog decembra, u svom 16. izdanju, preko 4.000 umetnika će se predstaviti od strane vodećih galerija iz SAD, Kanade, Evrope, Latinske Amerike i Azije u Kongresnom centru Majami Bič. Ali umetnost se tu ne zaustavlja. Čitav grad Majami Bič će biti transformisan savremenom umetnošću u javnim prostorima i mnoštvom značajnih sajmova satelita. Neki od njih su PULSE, UNTITLED i dugo očekivana Alijansa prodavača novih umetnosti (NADA). Pratite naš ABMB vodič koji će vam pomoći da vidite koji su umetnički događaji koje ne smete propustiti ove jeseni.

adminUmetnički događaji koje ne smete propustiti ove jeseni

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *