My Blog

3D print u arhitekturi

Arhitekturu kakvu poznajemo oblikovale su bezbrojne kulture i civilizacije koje su došle pre nas ali je došlo za 3D print u arhitekturi. I to je sjajno jer možemo da cenimo sve strukture i stilove koje su ostavili za svojim dizajnom i tehnikama izgradnje, primenjujući ih na moderna dela. Razumevanje istorije arhitekture je važno jer nam daje osnovu za izgradnju i inovacije. Novo na sceni, čak i 3D štampa koristi prednosti tradicionalnih metoda i materijala, donoseći svaku ideju u fizički svet na lakši i jeftiniji način. Od konceptnih modela do izgradnje kuća, 3D štampa ima mnogo korisnih aplikacija za arhitekte. Za više informacija, pogledajte sajt omladina.

Kako 3D print u arhitekturi funkcioniše?

Ovaj štampač koristi specijalnu mešavinu betona kao građevinski materijal i dizajniran je da radi u ograničenim uslovima. Osnovni cilj kompanije je smanjenje stambenog problema za one kojima je potrebno pristupačno sklonište. Možda će 3D print u arhitekturi biti rešenje za mnoge arhitekte da grade na efikasniji način. Kuća će možda biti manja, pa je dobro da naučite kako da maksimalno iskoristite prostor u malom stanu.

Štampač

3D print u arhitekturi biće budućnost arhitekture

Model

Svaki arhitektonski projekat neophodan je konceptni model koji pomaže arhitektama i klijentima da vizualizuju ideju, ali se mnogo vremena i truda ulaže u kreiranje ručno rađenog konceptualnog modela, a to postaje još teže kada su u pitanju složene geometrije. Na sreću, 3D printing u arhitekturi je tu da pojednostavi proces. Visoko detaljan fizički model se može proizvesti u CAD programu, a da ne pominjemo činjenicu da dizajneri mogu birati između širokog spektra različitih materijala i boja. Dok čekamo ovu inovaciju, saznajte koji će trendovi će vladati ovog proleća. 

Prilagođeni dizajn

Zamislite da arhitekta predlaže posebnu vrstu zidnih pločica koja se ne može naći nigde drugde. Kao što je grafički dizajn revolucija digitalne umetnosti, tako će i štampane kuće biti budućnost arhitekture. Sa 3D štampanjem, arhitekte mogu lako da 3D modeliraju i proizvedu taj komad kako bi dobili kalup i reprodukovali ga drugim materijalom.

  • 3D printing u arhitekturi se takođe može koristiti u projektima enterijera;
  • Ova tehnologija omogućava arhitektama da dizajniraju objekte kao što su lampe, paneli, skulpture i dekorativni objekti koji se mogu 3D modelirati i štampati;
  • Oni bi čak mogli da daju taj komad fabrici ili radionici da proizvedu veću količinu koristeći druge tehnike, poput livenja betona ili kalupa za brizganje.

Dizajniranje cele kuće

Izgradnja cele kuće je veoma težak posao koji uključuje mnogo ljudi, novca i vremena. Ipak poslednjih godina se pojavilo mnogo 3D štampanih prototipova kuća, dokazujući da je moguće 3D štampati ceo dom sa održivim materijalima u nekoliko nedelja i po veoma pristupačnoj ceni. Jedan od ovih prototipova je izgrađen u Austinu u Teksasu od strane građevinske tehnološke kompanije ICON. Prema njihovim rečima, kuća je izgrađena sa ICON-ovim prvim komercijalno dostupnim 3D štampačem.

Šta nas očekuje u budućnosti?

Mnoge kompanije okrenule su se 3D printingu u arhitekturi eksperimentišući sa materijalima i bojama. Primer za to može se naći kroz Emerging Objects, kreativnu kancelariju fokusiranu na razvoj i realizaciju arhitekture i objekata pomoću 3D štampanja. Eksperimentišu sa mnogo različitih materijala, uključujući PLA, cement kao uobičajeni materijal za izradu kuća, najlon, drvo, metal i čokoladu.

Štampanje ploča

U budućnosti ćemo moći da izradimo svoje pločice za kupatilo

3D print u arhitekturi je budućnost

Nove tehnologije uvek donose inovacije. A to je upravo ono što 3D printing nudi arhitekturi. Način da se rad učini ne samo lakšim, već i efikasnijim. Za samo nekoliko godina, arhitekte su prihvatile ovu tehnologiju u mnoge svrhe, omogućavajući im da prevaziđu granice tradicionalnog dizajna i građevinskih tehnika – ali ovo je samo početak. Možda će u budućnosti ljudi moći da žive u potpuno štampanim kućama, zajednicama ili čak gradovima kada 3D printing u arhitekturi zaživi.

admin3D print u arhitekturi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *