My Blog

Najbolje pozorišne predstave – šta gledati ove zime?

Ako uživate u pozorištu, pripremili smo za Vas najbolje pozorišne predstave ove sezone. Mnogo je razloga zbog kojih biramo neke od predstava kao najbolje. Neke od njih su kultne i popularne veoma dugo, zbog čega su se kvalifikovale za kvalitetne. Sa druge strane, tu su predstave koje su popularne ove ili dve-tri sezone, ali se ne smanjuje interesovanje za njih. Dobro je videti i kako su pozorišta pripremila premijere za ovu sezonu, jer je sigurno da su neke od njih predviđene da postanu kultne. Bilo kako bilo, spremite se da vidite šta su pozorišta pripremila za Vas. Ako želite da vidite više popularnih tema pogledajte sajt omladina.

Bina sa zavesom

Najbolje pozorišne predstave igraju se u više pozorišta ove sezone

Kultne najbolje pozorišne predstave

Neke od pozorišnih predstava ne moramo ni predstavljati posebno. One su već pokazale da su dobre jer ih publika voli. Neke od njih traju već godinama i nisu smanjile broj gledalaca u sali. Teško je reći šta je razlog tome, da li priča ili glumačka postava. Ako želite da date odgovor na to, pogledajte ih i sami.

  • Ako ste ispratili popularna kulturna dešavanja ove jeseni, onda sigurno volite da gledate drame -repertoar pozorišta u Beogradu nudi prave poslastice za Vas;
  • Ima mnogo komedija kojima se može pohvaliti pozorišta u Beogradu – neke od njih popularne su godinama;
  • Uprkos svim problemima i koroni, pozorišta su pripremila i nekoliko veoma zanimljivih premijera koje vredi videti;
  • Možda Vam se cene pozorišnih predstava neće dopasti, ali one su nešto veće zbog toga što je duplo manje publike u sali;
  • Kada već govorimo o publici, zbog poštovanja mera ima manje slobodnih mesta i morate nositi masku.

Balkanski špijun (Narodno pozorište)

Sigurno je da nema čoveka u Srbiji koji ne zna o kojoj se predstavi radi. Ipak, ovo je još jedno novo čitanje ovog dela i novo viđenje čitave priče. Neće Vam biti dosadno da po ko zna koji put prelazite isti tekst sa Ljubomirom Bandićem, Nelom Mihajlović, Dušankom Stojanović Glid i Katarinom Marković. Rediteljka Tatjana Mandić Rigonat svakako je jedna od najznačajnijih rediteljki ovoga doba, pa vredi pogledati i njeno viđenje kultnih predstava. Usput obiđite i Topličin venac – istorijski i kulturni dragulj Beograda.

Gospođa ministarka (Boško Buha)

Nemojte da Vas zavara naslov a ni pozorište u kome se ova predstava igra. Gospođa ministarka jeste kultna predstava i sigurno ima mnogo toga što već znamo napamet, ali ova predstava će Vas doslovce pomeriti. Sve je u ovoj predstavi naopako, pa i polovi glavnih junaka. U ulozi ministarke sada je maestralni Goran Jeftić, a za njim tu su Vladimir Tešović, Miloš Vlalukin i drugi. Muškarci glume ženske uloge, žene muške. Potrebno je vreme da kao gledalac povežete ko je ko, ali je poruka više nego snažna. Treba li napomenuti da je i ovde rediteljka Tatjana Mandić Rigonat? Ako Vas zanimaju muzeji Beograda, možete pre predstave obići jedno od njih.

Glumica u pozorištu

Neke od predstava igraju se više sezona

Šta je ove sezone popularno?

Neke od predstava su se skoro pojavile na sceni, ali su već postale popularne i prete da pređu u kultne. Većina tih predstava zapravo je nastala po veoma popularnim romanima, što samo govori koliko su umetnosti povezane. Svaka od tih predstava obeležena je neverovatnom glumačkom postavom, pa vredi ih videti.

Moj muž (JDP)

Nastala po motivima istoimene zbirke priča, ova predstava donela je pravu svežinu na pozorišnu scenu. Sa Sanjom Marković i Jovanom Belović u glavnim ulogama, predstava je dobila brojne nagrade. Rediteljka Jovana Tomić pokušala je da na scenu stavi priče o suprugama, ljubavnicama i slične, koje su već izazvale veliku pažnju čitalaca. Sigurno je da je i predstava veoma interesantna, zbog čega bi trebalo posebno obratiti pažnju na nju.

Tiho teče Misisipi (BDP)

Još jedna predstava nastala prema romanu. Ovoga puta to je istoimeni roman Vladimira Tabaševića, svojevremeno u užem izboru na NIN-ovu nagradu. Roman, a i predstava, govore o državi, ali i njenom raspadu na izmaku veka. Ovo je jedna od pozorišnih predstava u kojima možete videti sjajnu Branku Katić, a pored nje tu je i Aleksandar Jovanović, Vesna Čipćić, Duca Stojanović i drugi. U jednoj od uloga pojavljuje se i sam pisac.

Bokeški D mol (Boško Buha)

Jedna od romantičnih predstava Milana Karadžića u pozorištu Boško Buha, govori o ljubavi ali i mnogo toga što se prepliće oko nje. Kako voleti neprijatelja u istorijski važnom trenutku. Devojka se zaljubljuje u oficira neprijateljske vojske i njih dvoje pokušavaju da pobede neminovnost i sudbinu. Njihova ljubav nadilazi Romea i Juliju, oni pokazuju da se može i voleti i biti realan u isto vreme. Pored Anje Pavićević u predstavi igraju i Dejan Lutkić, Andrijana Oliverić i Luka Grbić.

Pozorište

Vodite računa o merama protiv kovida

Pozorišta su imala i premijere

Uprkos koroni i svemu što se događalo prethodne tri godine, pozorišta su pronašla način da i dalje drže publiku kvalitetom. Neka od njih odvažila su se za premijere, tako da ove sezone možete gledati i neka nova izdanja. Neka od njih su nastala na klasičnim delima književnosti, što ih kvalifikuje za sam vrh u pozorišnoj umetnosti. Ako ste voleli ova dela, volećete i predstave, a sve ih igraju najbolji glumici pozorišta.

Alisa u zemlji strahova (JDP)

Mislimo da znamo ovu popularnu priču ali Eva Mahkovic je obradila na jedan potpuno novi način. Alisa je 30-godišnjakinja koja je verovala da se do doručka može dogoditi šest čuda. Ipak, stvarnost nije tako bajkovita i ona se suočava sa brojnim očekivanjima sredine i svojim propustima. Budući da nije uspela da ispuni očekivanja o braku, karijeri i deci, u glavi vodi dijalog sa psihoterapeutom. Sve ovo nije dovoljno da pobedi u borbi zvanoj život. U glavnoj ulozi je Milena Radulović, ali sa njom rame uz rame igraju same zvezde, poput Slobode Mićalović i Milana Marića.

Vuci i ovce (Narodno pozorište)

Još jedna premijera, ovoga puta klasik Ostrovskog, u režiji Egona Savina. Pored Olge Odanović, gledaćete i Bojana Dimitrijevića i Sonju Kolačarić u neverovatnim bravurama. Priča je više nego obična, ali postaje neobičan način na koji je ispričana. Ako želite da gledate najbolje pozorišne predstave ove sezone, krenite od premijera, jer će one svakako biti popularne duže vreme.

adminNajbolje pozorišne predstave – šta gledati ove zime?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.