My Blog

Topličin Venac – istorijski i kulturni dragulj Beograda u novom ruhu

Ovaj istorijski i kulturni dragulj Beograda u novom ruhu dočekuje novu sezonu i turiste. Budući da predstavlja veoma značajan centar za šetnju i obilazak, morate videti šta sve u njemu može da se obiđe. Jedna od velikih prednosti ovog dela grada je park, u kojem možete da odmarate ali i šetate sa detetom. Predviđeno je da bude i mesto za dečje predstave, ali i mesto gde ćete moći da odmarate sa svojom porodicom. Za ostale zanimljivosti iz oblasti istorije Beograda pogledajte sajt omladina.

Pogled na reku

I Kalemegdan je istorijski i kulturni dragulj Beograda u novom ruhu

Šta je Topličin venac?

Možda Vas ovo ime zbunjuje, posebno zbog imenice „venac“ u njegovom nazivu. Ipak, ono ima svoju simboličnu funkciju i značenje i predstavlja veoma važan deo naše istorije. Ovo mesto takođe je veoma staro i datira još iz 19. veka, pa predstavlja i pravi spomenik kulture i istorije.

  • Život u ovom delu grada veoma je dinamičan i brz pa je bilo potrebno da se pronađe mesto na kojem će ljudi odmarati – a ovaj park je veoma pogodan za to;
  • Odmor je za modernog čoveka svakako najvažniji, pa je ovaj istorijski i kulturni dragulj Beograda u novom ruhu upravo iz tog razloga;
  • Kako bi obezbedili bolju komunikaciju i odmor, ovaj deo grada zatvoren je da saobraćaj, tako da je sada postao pešačka zona;
  • Istorija ovog dela grada veoma je burna ali i sam naziv mesta je specifičan jer je nastao po jednoj istorijskoj ličnosti;
  • Kada već govorimo o istoriji, ime ovaj venac nosi po velikom junaku Kosovskog boja – ako Vas zanima istorija, pogledajte i koji su zanimljvi muzeji Beograda.

Mnogo „venaca“ u Beogradu

Da li zbog takvog urbanističkog plana, ili jednostavno zbog neke tadašnje mode, tek, u Beogradu ima više trgova i parkova koji u svom nazivu imaju reč „venac“. Ova reč ne označava doslovce kružni oblik parka i inače ima vrlo malo takvih venaca. Obično su to trgovi koji povezuju više ulica, ali čak ni to nije razlog da se trg nazove ovim imenom. Moguće je da su ovi nazivi dati više simbolično – oni označavaju imena osoba koje su po nečemu krunisane u našem narodu, kao što je junaštvo ili istorijski značaj. I danas se mnogo gradi u Beogradu – pogledajte šta Beograđani misle o tome.

Topličin venac je bila saobraćajnica

Poslednjih godina Beograd zatvara glavne ulice u centru grada i od njih pravi zelene zone i pešačke oaze. Upravo to se dogodilo i sa ovim delom grada. Topličin venac nekada je bio veoma živa saobraćajnica koja je povezivala više ulica. Najveća ulica bila je Brankova, u koju ste mogli ući iz ovog dela grada. Nakon rekonstrukcije, međutim, ovde možete doći samo pešice. Pogledajte i koje su najlepše građevine u Beogradu.

Ime po velikom junaku

Ovaj venac zapravo nosi ime jednog velikog junaka iz srpske istorije. Radi se o Milanu Toplici, velikom junaku iz Kosovskog boja. Kako se istorija i predanje prepliću, teško je reći šta je od toga istina. Recimo, ipak, da je on čuveni junak na Predićevoj slici koga poji vinom Kosovska devojka. U isto vreme, on je i njen verenik o kome govori narodna pesma. Kao pobratim Obilića i Kosančić Ivana, Toplica Milan uvek je na listi velikih junaka Kosovskog boja.

Nadovezuje se na još dva venca u centru grada

Jedan od prvih gradskih arhitekata, Emilijan Josimović je 1867. godine odredio tri venca u centru grada. Pored Topličinog, tu se nalazio i Obilićev i Kosančićev venac. Sva tri tesno su povezana i povezuju Knez-Mihajlovu ulicu i Terazije sa Kalemegdanom.

Istorijski i kulturni dragulj Beograda u novom ruhu

Budući da je ovaj deo grada poznat još iz 19. veka, očekivano je da se povremeno i menja. Zbog toga nemojte očekivati da izgleda isto kao i pre jednog veka. Sa druge strane, ne očekujte ni da bude sličan onome što ste videli pre deceniju ili dve, jer je nedavno rekonstruisan.

Kalemegdan

Tri venca u centru grada pružaju se sve do Kalemegdana

Zatvoren za saobraćaj

Mada je u prethodnim decenijama ovo bio deo grada koji je povezivao centar sa ostalim ulicama u Beogradu, od rekonstrukcije više nije otvoren za automobile. Na taj način postao je prava oaza u strogom centru grada. Mesto na kojem možete izvesti dete da se igra, vozi bicikl i prošetati. Sa druge strane, budući da je sve blizu, onda i nećete šetati mnogo, pa Vam automobil i nije potreban.

Rekonstrukcija

Godine 2018. gradska vlast odlučila je da ovaj deo grada zatvori za saobraćaj i rekonstruiše. Od tada je Topličin venac onaj deo grada u koji dolazite kako biste prošetali ili sedeli u parku. Rekonstrukcija je omogućila i bolje uređenje parka, ali i upotrebu potpuno nove infrastrukture.

Plato za dečje predstave

Ne samo da je ovaj deo grada poznat po prelepom parku, već je moguće u njemu pratiti i predstave i razne sadržaje. Uglavnom su oni predviđeni za decu, pa se ovde održavaju i dečje predstave. Zahvaljujući platou, predstave je moguće pratiti preko cele godine. Ovde možete učestvovati i na festivalima, ali i uživati u zvucima na koncertima.

Značaj ovog dela grada je veliki

Ne samo zbog toga što je u centru grada, već i zbog izgleda, Topličin venac veoma je značajan deo grada. Zbog toga će se u njega još ulagati i menjati po potrebi stanovništva.

Oaza u centru grada

Svaki grad ima jedno ovakvo mesto, poznato po parkovima i prelepim mestima za šetnju. Veoma je važno da imate dovoljno mesta na kojima možete da uživate u prirodi, makar deliću nje. Niste uvek u mogućnosti da obiđete šume i parkove, pa je ovakav trg veoma potreban centru grada.

Park Vojvode Vuka

Kada govorimo o zelenilu i trgu, ne možemo da zaobiđemo veoma poznat park Vojvode Vuka. Ne samo da nosi ime poznatog junaka, već je poznat i po izgledu i sadržajima. Pre rekonstrukcije ovaj park je bio pomalo zapušten. Čak i takav bio je popularan među stanarima obližnjih zgrada, ali ipak nedovoljno iskorišćen kao mesto za odmor. Nakon rekonstrukcije on je veoma poznat i prijatno uređen, ali još uvek nedostaje zelenila. Kako obećavaju, može se očekivati ozelenjavanje u narednim godinama.

Pobednik

Ima mnogo lepih istorijski važnih mesta u Beogradu

Zelena oaza grada

Svaki grad ima jedno ovakvo mesto, odnosno, svaki kvart mora imati ovakva mesta. Topličin venac jeste istorijski i kulturni dragulj u novom ruhu, ali njegova namena nije na tome završena. Možemo očekivati da će se ovaj deo grada sve više ulepšavati u godinama koje dolaze. Ne samo da je to njegov zadatak, već i potpuno očekivani razvoj ovog trga.

adminTopličin Venac – istorijski i kulturni dragulj Beograda u novom ruhu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *