My Blog

Muzeji Beograda – vodič za početnike

Za mnoge su muzeji Beograda pravo blago našeg naroda i nacije i kao takve ih moramo čuvati. Posebno je važno znati da su svi oni veoma važni za razvoj naše kulture ali i turizma. Ako volite da obilazite muzeje, biće Vam drago da znate da na teritoriji Beograda postoji više desetina veoma značajnih muzeja za obilazak. A za više informacija o Beogradu i arhitekturi pogledajte sajt omladina.

Kalemegdan

Muzeji Beograda nalaze se i na neobičnim lokacijama poput Kalemegdana

Muzeji Beograda prikazuju najviše našu istoriju

Kao i većina muzeja u svetu, i naši muzeji najpre su osnovani kako bi prikazali istoriju ovog naroda. U tome se razlikuje tema kojim se bave, pa dok jedni su više okrenuti nacionalnoj istoriji, drugi prikazuju samo jedan njen deo.

  • Istorija je najvažniji deo naše kulture, zbog čega je važno da najpre posetite muzeje sa ovom tematikom – a oni ujedno i predstavljaju najlepše građevine u Beogradu;
  • Muzeji Beograda obuhvataju i značajan broj muzeja tehnike i nauke, zbog čega predstavljaju pravo blago;
  • Sigurno je da Vas interesuje i tradicija, a za narod kao što smo mi ona je veoma bogata što i pokazuju pojedini muzeji;
  • Postoji mnogo specijalizovanih muzeja koji otkrivaju velike tajne o posebnim periodima istorije kod nas;
  • Kao što i svuda u svetu postoje muzeji modernih umetnosti, tako je i kod nas, što pokazuje da ni u čemu ne zaostajemo za svetom.

Narodni muzej

Kao jedan od najvećih i najvažnijih muzeja u Srbiji, Narodni muzej zaslužuje prvo mesto u predstavljanju. Nalazi se u samom centru Beograda, na Trgu Republike i predstavlja mesto u kojem je izloženo čitavo nacionalno blago ove zemlje. Stalna postavka podrazumeva kulturnu istoriju Srbije od paleolita do danas, sa velikim brojem eksponata i vrednih elemenata. Kroz Narodni muzej možete mnogo saznati o našoj kulturi i umetnosti. Dobro mesto da se zapitate da li će klasično slikarstvo odupreti modernim tehnologijama. 

Istorijski muzej Srbije (i Jugoslavije)

Možda i nije baš prvi na listi turistima, ali svakako bi trebalo da bude negde na vrhu liste muzeja koje treba posetiti. Ovaj muzej je pravi muzej istorije jednog naroda, sa svim eksponatima koji pokazuju razvoj jednog naroda. Pored raznih eksponata iz istorije, počev od dinastija kraljeva pa preko značajnih istorijskih epoha, u njemu možete kupiti i suvenire i izdanja.

Vukov i Dositejev muzej

Nalazi se u uvučenom delu Gospodar Jevremove ulice, ali se prostire na većem prostoru u dužini Višnjičke ulice, pa ga nije teško naći. Radi se o muzeju koji predstavlja rad ove dvojice autora, pogotovo rad na razvoju narodnog jezika i književnosti. Kada govorimo o njihovom značaju ne možemo da zanemarimo činjenicu da su obojica značajne istorijske ličnosti. U muzeju možete videti i njihove lične predmete i upoznati ih kroz privatan život.

Tehnika zauzima važno mesto

Možda niste baš ljubitelj istorije, ali to nije razlog da ne obilazite muzeje. Postoji veliki broj muzeja koji prikazuju tehniku i razvoj nauke. Ipak, to nisu samo mesta koja sadrže velike događaje iz prošlosti, oni i danas prikazuju šta sve kao narod imamo.

Muzej Nikole Tesle

Kao jedan od najvećih naučnika i istorijskih ličnosti našeg naroda, Nikola Tesla ima svoj muzej u centru Beograda, zajedno sa izumima koje je doneo čovečanstvu. Pored raznih eksperimenata i uređaja koje je napravio Nikola Tesla, ovde možete videti i deo njegovog života. Najbolji deo je da možete dovesti dete i isprobati neki od eksperimenata koji svakako pokazuju kako se razvijao um i njegov rad tokom godina.

Vojni muzej

Svaka država bi trebalo da ima muzej koji pokazuje i istoriju ratovanja ali i vojne opreme jednog naroda. Kod nas je to Vojni muzej. Nalazi se na Kalemegdanu, deo postavke je napolju, između zidina, ali je najveći deo raspoređen unutra, na nekoliko spratova. U ovom muzeju možete videti brojne eksponate koji svedoče o ratovanju i vojsci našeg naroda, počev od plemenskih zajednica do danas. Svakako veoma značajno mesto za nas.

Muzej vazduhoplovstva

Ako volite da vodite decu u muzeje, onda je ovaj muzej nešto što će Vam se sigurno dopasti. Nalazi se na surčinskom aerodromu, kao deo njega. Ovde možete videti brojne modele aviona, od kako postoji naša flota, ali i perioda pre nje. Dobra stvar je da možete i ući u neki od tih aviona i simulirati kako izvodite vazdušni napad na neprijateljski grad. Za decu je ovo mesto veoma uzbudljivo, ali i stariji mogu naći zabavu za sebe.

Specijalizovani muzeji su posebno blago

Ako ste od onih koji istražuju specifičnosti i neobične stvari u istoriji jednog naroda, onda su ovi muzeji veoma zanimljivi za Vas. Neki od njih govore o religiji, drugi o umetnosti. Zajedno su veoma važni za naš narod.

Muzej savremene umetnosti

Iako godinama nije radio, nakon što je ponovo otvoren 2019. godine postao je ponovo centar Beograda i Srbije po svom značaju i eksponatima. U njemu se nalaze brojni primeri razvoja umetnosti tokom 20. veka kod nas i svakako raznorazni umetnički modeli koje ne smemo baciti u zaborav. U žižu interesovanja dospeo je kada ga je ponovo otvorila najveća umetnica današnjice Marina Abramović – svetska umetnost sa naših prostora.

Muzej

Muzeji nisu samo stari i ne prikazuju istoriju, već mogu pokazivati i modernu umetnost

Muzej SPC

Jedna velika institucija kao što je Srpska Pravoslavna Crkva napravila je muzej u kojem su sadržani svi veliki značajni dokazi razvoja ove vere kod nas. Čak i ako mislite da Vas ova tematika ne interesuje previše, možete doći ovde i videti kako se razvijao sprski narod, pogotovo u teškim vremenima. Budući da je crkva rasla zajedno sa narodom, mnogo toga može se zaključiti i iz njene crkve.

Hram Svetog Save

Srpska pravoslavna crkva ima svoj muzej koji pokazuje kroz kakva iskušenja je crkva prošla tokom vekova

Pedagoški muzej

Možda Vam se čini da ovo i nije tema koja Vas zanima, ali ovaj muzej je više od pedagogije. Iako se nalazi u sklopu Pedagoškog fakulteta, on ne prikazuje samo eksponate vezane za ovu oblast. U njemu se nalaze predivni radovi posvećeni deci, poput lutaka i kreativnih igračaka. Dobra je prilika da vidite i kako se nastavni rad i pedagogija razvijala kod nas a i da nešto i naučite.

Muzej Pozorišne umetnosti

Čak i ako niste baš ljubitelj pozorišta ili ne znate mnogo o njegovoj istoriji, Muzej pozorišnih umetnosti Vam može biti veoma zanimljiv. Nalazi se u Gospodar Jevremovoj ulici, blizu muzeja Dositeja i Vuka. Sva građa u ovom muzeju predstavlja razvoj pozorišta od njegovog osnivanja u 13. veku do danas. I sami ćete biti iznenađeni šta sve je ostalo sačuvano o pozorištu, počev od prepiski, fotografija ali i audio i tonskih snimaka. Dobra je prilika da vidite i kako pozorište izgleda danas, kao što uostalom i svi muzeji Beograda kriju najlepše priče.

adminMuzeji Beograda – vodič za početnike

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *