My Blog

Barselona – Simbol arhitekture i Gaudijev grad

Pogledajte zašto je Barselona – simbol arhitekture i Gaudijev grad, barem je tako predstavljaju u turističkim prospektima i literaturi. Sve više turista poseti ovaj grad svake godine i to sa velikim razlogom. To je grad veoma interesantne arhitekture i uređenja. Izgleda da je njegovoj popularnosti najviše doprineo upravo Gaudi i njegove specifične građevine i parkovi. Skoro pa je nemoguće obići ovaj grad a ne posetiti neki od mesta koja je napravio Gaudi. Više tekstova o dizajnu i arhitekturi pogledajte na sajtu dizajn.omladina.net.

Sagrada Familia

Barselona – simbol arhitekture i Gaudijev grad prepun je remek dela ovog umetnika

Barselona – simbol arhitekture i Gaudijev grad sa velikim šetalištem Les Ramblas

Svaka metropola ima svoju pešačku zonu, poznatu po radnjama, prodavcima i restoranima. I Barselona ima jedno takvo mesto, čuveni Les Ramblas. Ne samo da je ovaj deo grada pešačka zona, u njemu se nalazi sve što biste želeli da vidite kada prvi put posetite Barselonu. Počev od tezgi i prodavaca suvenira, pa do mimičara i muzičara.

  • Arhitektura je svakako ono na šta bi prvo trebalo da obratite pažnju kada dolazite u Barselonu – način na koji je ovaj grad izgrađen i neobične građevine su svakako veoma privlačne turistima Art Deco je i danas privlačan turististima, pogledajte Art Deco i njegov uticaj na dizajn današnjice;
  • Istorija grada je jedna od stvari koju biste morali da naučite kada dolazite u ovaj grad, a ona je i uticala na izgled pa kažemo da je Barselona – simbol arhitekture i Gaudijev grad;
  • Ukoliko Vas zanima sport, sigurno znate da je Španija veoma uspešna u više sportova – sama Barselona ima veliki stadion i fudbalski klub koji je obeležje grada;
  • Klima u ovom delu Evrope veoma je prijatna i mnogi turisti dolaze u Španiju na more – a uz to obiđu i Barselonu;
  • Mnogi turisti tvrde da je Barselona jedno od onih mesta na kojima je zadovoljstvo biti i uživati – najviše zbog pozitivne atmosfere koju ima.

Park Guell

Jedno od najpoznatijih mesta u Barseloni svakako je ovaj park, sa bezbroj mesta za šetnju i odmor i prelepim fontanama i vodoskocima. Gaudi je napravio posebno stepenište od specijalne lomljene keramike nazvane trenkadis koja daje posebnu čar čitavom mestu. Park je proglašen mestom od posebnog nacionalnog značaja i pod zaštitom je UNESC0-a. Pogledajte kojih je još 10 svetskih građevina koje turisti najčešće fotografišu.

Statua Kolumba

Na kraju ovog šetališta nalazi se statua Kolumba koja je okrenuta prema moru. Iako mnogi misle da je statua okrenuta ka Americi, to nije baš tačno. Ona je okrenuta prema Italiji, tačnije Đenovi, odakle je Kolumbo rodom. Na ovaj način Barselona je zahvalila Kolumbu i odala mu počast za istorijsko dostignuće.

Mešavina stilova

Ako Vas zanima kako izgleda Barselona i koji arhitektonski stil prati, onda ćete naići na mnogo informacija. Kao i svaki evropski grad, on je bio pod raznim uticajima tokom istorije. Ti uticaji vidljivi su u zgradama pravljenih po raznim stilovima i dizajnima. Najpre ćete videti srednjovekovni stil i katedrale, građene uglavnom u verske svrhe. Zatim tu se vide ostaci modernizma ali i gotskog stila i savremene arhitekture.

Barselona – simbol arhitekture i Gaudijev grad iz mnogo razloga

Postoji mnogo razloga zašto smatramo Barselonu Gaudijevim gradom. Većina stvari koje smatramo popularnim u Barseloni i zbog kojih nam je toliko privlačna zapravo su delo ovog majstora. Zbog toga je teško odvojiti građevine ovog autora od Barselone i značaja koji ima za njih. Još je teže obići ovaj grad a da ne zastanete na nekom od ovih mesta.

Sagrada Familia

Gaudi je gradio mnogo katedrala i verskih građevina

Casa Battlo

Ovo je jedna od velikih građevina koje je Gaudi napravio ali u komercijalne svrhe. Ova građevina zapravo je kuća koju je Gaudi izradio za bogataša koji se zvao Battlo. Ne samo da je napravljena po njegovim specifičnim detaljima, za ono vreme veoma neobičnih, već je i do danas ostala kuća koja privlači pažnju. Njeni neobični oblici, balkoni i ulaz specifični su i za današnje arhitekte.

Sagrada Familia

Ako ste ikada gledali Barselonu u udžbeniku ili internetu, onda ste sigurno prvo zapazili ovu građevinu. Ova zgrada bi trebalo da bude završena uskoro, jer je Gaudi ostavio detaljna uputstva i proračune. Budući da je zamišljena da bude katedrala, ona je najpre ispunila tu svrhu. Sa druge strane, građena je u gotskom stilu, glatkih oblika i uglova sa mnogo svodova i detalja. Najpoznatiji su tornjevi i svodovi koji privlače pažnju i vide se kilometrima okolo.

Podela na blokove

Sama Barselona veoma je neobičnog izgleda i uređenja. Sigurno ste i sami na internetu videli sliku ovog grada iz vazduha. Ta slika pokazuje na koji način je arhitekta zamislio da izgleda ovaj grad. On je podeljen na blokove, između kojih prolazi najduža avenija koja ih povezuje. Tako možete peške obići svaki od tih blokova i lako se snaći u ovom višemilionskom gradu. Čak je i adresiranje u ovom gradu specifično, jer na neki način pojednostavljeno podelom na pomenute blokove.

Gaudi je obeležio ovaj grad zato i kažemo da je Barselona – simbol arhitekture i Gaudijev grad

Bez obzira na to koliko je uticao na Barselonu, Gaudijev život je sam po sebi bio zanimljiv. On je na neki način i bio simbol ovog grada i dok je bio živ, a njegov specifičan način oblačenja doveo je do toga da umre posle ranjavanja. Ipak, do kraja života bio je dosledan i veran svom pozivu zbog koga se odrekao normalnog života.

Specifičan život

Gaudi je bio veoma ekscentrična ličnost i svoj život podredio je radu i građenju. Kako je tvrdio, nije se oženio kako ga bračne obaveze ne bi sprečavale u radu. Bio je veoma plahovite naravi, ali i veoma kreativan i plodan stvaralac. Što se tiče života, jedan deo proveo je u bogatstvu u luksuzu, dok je pred kraj života živeo kao prosjak. To ga je i ubilo, na neki način, jer je nakon nesreće odveden u sirotinjsku bolnicu gde je usled neadekvatne nege preminuo.

Gaudijeva zgrada

Gaudi je gradio dela u raznim stilovima

Mešavina stilova

Sama Barselona – simbol arhitekture i Gaudijev grad predstavlja veoma neobičnu mešavinu stilova i uticaja. Većinu tih stilova možemo videti u radovima nekolicine poznatih arhitekata koji su ovde živeli. Gaudi je svakako jedan od njih. I u njegovom radu može se videti uticaj raznih razdoblja i autora. Tako možete videti modernistički stil u većini njegovih radova, ali tu je i srednjovekovni uticaj katedrala i gotike. Sa druge strane, autori primećuju i elemente naturalizma u nekim njegovim građevinama. Svakako veoma neobičan autor, a i sam grad Barselona je mesto koje vredi videti.

adminBarselona – Simbol arhitekture i Gaudijev grad

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *